29 de povețe de la o duduie de 29 de ani

Dat fiind faptul că mai am un an până la schimbarea prefixului și, implicit, până la declanșarea stereotipurilor asociate femeii de 30 de ani, o să-ți transmit câteva crâmpeie din înțelepciunea pe care am dobândit-o până la această vârstă. Vei descoperi că, uneori, mă prind un pic mai greu, însă, în cele din urmă, concluziile mele i-ar da teme de gândire chiar și lui Osho.

După o atentă inventariere a lecțiilor de viață de care am avut parte cu voie, fără voie și de nevoie, am decis să dau mai departe 29 de povețe. Nu trebuie să fii de acord cu mine, dar promite-mi că nu vei fi surprinsă atunci când le vei simți pe pielea ta.

1. Prietenia cu Dumnezeu
Vorbește cu Dumnezeu chiar și atunci când nu ai nevoie de ceva de la El. Poți comunica prin intermediul rugăciunii, poți vorbi liber sau poți nota câteva gânduri într-una dintre aplicațiile din telefon. Important e să-ți faci timp, măcar din când în când, să-I mulțumești pentru…tot. Dacă ai dubii cu privire la cui I se datorează meritele pentru întreaga ta existență, adu-ți aminte de complexitatea corpului uman. Chiar crezi că o astfel de lucrare este rodul unei întâmplări sau urmarea evoluției speciilor, și nu creația unui Arhitect divin?

2. Comprimarea timpului
Crezi că timpul zboară prea repede? Încearcă să stai, în poziție planșă, câte două sau trei minute, la finalul fiecărui circuit din cadrul unui antrenament HIIT. Astfel, o să-ți schimbi opinia despre comprimarea conspiraționistă a timpului.

3. Tăișul succesului
Din câte am observat, nefericirea altora îi face pe oameni să se simtă mai puțin nenorociți. De aceea, cel mai bun filtru pentru selectarea prietenilor este succesul, nu eșecul. Dacă prietenii tăi se bucură de reușitele tale, fie ele profesionale sau personale, atunci chiar îți sunt prieteni!

4. Mulțumește-te pe tine însăți!
Nu mai încerca să mulțumești pe toată lumea! Nici măcar pe membrii familiei tale. Întotdeauna vor exista reproșuri, mai ales din partea lor. Mulțumește-te pe tine și vei simți gustul împlinirii!

5. Curățenie generală
Din când în când, e bine să faci curățenie nu doar în frigider, ci și în viață. Cu siguranță există cel puțin un element toxic care nu-ți dă pace: un aliment, un obicei, un job sau o persoană.

6. Ascultă-l pe Freud!
Apropo de chestii toxice: evită compulsia la repetiție! Nu toți bărbații sunt porci, psihopați sau obsedați sexual, ci doar aceia pentru care obișnuiești să dezvolți adevărate pasiuni. Inconștientul tău a făcut o fixație pentru o anumită tipologie umană (cel mai probabil una nefastă) și așa ai ajuns să dezvolți un tipar relaționar nociv. Desigur, poți da vina pe părinți pentru toate nenorocirile din viața ta amoroasă, însă dacă vrei cu adevărat să faci ceva, și nu ai bani să apelezi la psihanaliză, împacă-te cu trecutul tău și renunță la patternul despre care știi deja că nu ți se potrivește!

7. Surmenajul, moartea pasiunii
Dacă locul de muncă a devenit o sursă de stres și epuizare atât de mare încât îți afectează somnul, starea de bine sau demnitatea, dă-ți demisia și pleacă fără a mai sta în preaviz! Nuu vrei să simți din plin frustrarea și ostilitatea colegilor, așa că strânge-ți lucrurile, ia-ți geanta și nu mai privi înapoi! Mai mult decât atât, niciun angajator nu va fi profund recunoscător că nu ți-ai băgat picioarele în afacerea lui, ci va căuta să te exploateze pe ultima sută de metri.

8. Totul are o explicație sau nu?
De obicei, orice faptă reprobabilă are o explicație, însă, în unele cazuri, executantul nu are cojones pentru a-și rosti și auzi properiile-i bazaconii. Așadar, înainte de a căuta explicații acolo unde nu este cazul, află că un lanț de inepții nu-ți va aduce niciodată liniște sufletească, ci doar energie consumată în zadar.

9. Iubește-ți familia!
Din păcate, va veni o zi în care tataie n-o să-ți mai spună pentru a nu știu câta oară o povestioară din tinerețea lui, iar mamaie n-o să-ți mai poată face plăcinte. Va veni o zi în care, poate, nimeni din familia ta nu te va mai putea suna pentru a întreba dacă ai mâncat, dacă ai dormit sau dacă ai fost la toaletă. Bucură-te de aceste privilegii! Iubește-ți familia!

10. Nevoia de bunătate
Ceea ce pentru tine înseamnă bunătate, pentru alții poate însemna prostie. Nu lăsa acest aspect să te demoralizeze! Gândește-te la liniștea interioară pe care ți-o aduce felul tău de a fi și la nevoia lumii de bunătate și frumusețe!

11. Unii oameni sunt goi pe dinăuntru
Goliciunea interioară nu poate fi mascată prea mult timp de un chip frumos. Mai mult decât atât, în cele mai multe cazuri, ea nu va fi umplută niciodată. Prin urmare, încearcă să renunți la a căuta comori în sufletele unor oameni. Din păcate, de multe ori, după ce dai la o parte buruienile, găsești alte buruieni.

12. Călătoriile, drumul către tine
Poate că sună ciudat, însă cel mai bun mod prin care te poți apropia de tine însăți este să călătorești. Știu, excursiile presupun sacrificii financiare, însă satisfacțiile de la finalul zilei sunt imense. Doar bătătorind drumuri și tocind flecuri vei învăța o mulțime de lucruri despre tine și lumea în care trăiești, vei învinge stresul, îți vei redefini sistemul de valori, vei învăța să ții la oameni, locuri și momente, nu la obiecte, îți vei dezvolta cultura generală, îți vei crea amintiri și vei culege povești!

13. La revedere, zonă de confort!
Dacă îți e cald și bine, e posibil să trăiești într-o monotonie care te va înghiți în curând. Unge-ți balamalele, dezmorțește-te și ieși din zona de confort! Aleargă, dansează, urcă-te pe munte și observă viața din jurul tău! Vezi vreo situație incomodă la orizont? Fugi spre ea și îmbrățișeaz-o!

14. Sportul, cel mai bun psiholog
Cu toții avem zile bune și zile mai puțin bune. Uneori, anxietatea poate deveni o adevărată pacoste. Nici sora ei, despresia, nu are intenții prea nobile. Într-o lume în care stresul se instalează în orice colțișor, poate fi destul de dificil să faci față provăcărilor cotidiene. Cu toate acestea, sportul este un bun aliat. Faptul că te face să arăți bine în blugi e un bonus. Unul dintre cele mai importante beneficii ale sale este că menține ordinea la mansardă. Oricâtă dezordine ar fi acolo, la finalul unui antrenament o să-ți dai seama că ești puternică și că poți face față oricărui obstacol! Să nu uităm că sportul îți asigură un somn liniștit, întărește imunitatea și menține sănătatea inimii!

15. Simte-te bine în pielea ta!
Nu mai lăsa social media să-ți anihileze stima de sine. Celulita, vergeturile, coșurile, kilogramele în plus și toate imperfecțiunile pe care crezi că le ai, nu te fac mai puțin importantă decât domnișoarele pe care le urmărești pe Instagram. Ești reală, ești perfectă așa cum ești și nu ai nevoie de oamenii care nu văd acest lucru!

16. Dezlipește-te de trecut!
Nu-l mai stalkeri pe fostul tău pretendent! Ce beneficiu îți aduce faptul că știi cu ce tâmpenii se ocupă sau cui îi mai strică viața? Eliberează-te de orice element care nu-ți dă voie să treci la următorul capitol al vieții tale!

17. Există viață și în afara rețelelor sociale
Oamenii de care ai nevoie știu cum să dea de tine chiar dacă nu ai conturi pe rețelele sociale. De asemenea, știu când să-ți spună La mulți ani! și mai știu cele o mie de semnificații ale cuvântului bine cu care răspunzi la întrebarea Ce faci?. Totodată, să nu uităm că viața adevărată înseamnă emoții, nu hashtaguri.

18. Magia aplicațiilor de dating
Te-ai întrebat vreodată de ce încă mai există o mulțime de oameni singuri dacă avem la dispoziție atâtea aplicații de dating? Poate tocmai pentru că acestea le dau iubăreților impresia că dacă li se strică relația pot avea oricând alta? Astfel, oamenii nu mai vor să construiască, ci să înlocuiască. Totodată, să nu pierdem din vedere posibilitatea ca indivizii pe care îi culegi de aici să nu fie ceea ce par.

19. Valoarea unui nimbus
Surprinzător sau nu, norii negri au scopul lor. Dacă ei nu ar mai fi, seceta ar mânca oamenii și pământul.

20. Ce vrei de la viață?
Viața se schimbă de la o zi la alta. E firesc să nu știi ce vrei să faci până în ultima zi a existenței tale. De fapt, ar fi distructiv din partea ta să-ți faci un plan de la care să nu te abați sub nicio formă.

21. Petrece timp doar cu tine
Știi că te-ai maturizat atunci când nu ți-e rușine că te vede cineva cunoscut că mergi singură la teatru sau că iei masa în oraș fără companion. Dacă vrei să funcționezi bine în raport cu alți oameni, e necesar ca mai întâi să funcționezi pe cont propriu.

22. Oamenii nu se schimbă, ci nevoile lor
Iartă-i pe cei care ți-au greșit, pe cei care te-au făcut să suferi și pe cei care te-au dezamăgit. Iartă-i, dar nu le mai oferi locul de onoare în inima ta. Mai devreme sau mai târziu, vechile obiceiuri vor reveni la suprafață.

23. Nu uita să te joci!
Din când în când, lasă-ți copilul interior să iasă la joacă! Chiar dacă ești adult responsabil, fă-ți timp să colorezi, uită-te la desene animate, mergi în parcurile de distracții, antrenează-ți mintea cu un puzzle, dansează în ploaie și îmbrățișează un ursuleț de plus!

24. Fii mai bună cu tine!
Între perfectionism și nebunie există o linie foarte fină. Este minunat că ai dorința de a face lucrurile bine, însă ai grijă ca aceasta să nu se transforme într-un monstru care să nu-ți da voie să respiri dacă nu faci totul perfect!

25. Învață să spui NU
Uneori, de dragul oamenilor din jurul tău, ajungi să te trezești în situații dificile. Pentru că vrei să mulțumești pe toată lumea, nu refuzi nicio solicitare, chiar dacă asta presupune să faci ceva ce nu ai chef sau ceva ce îți afectează bunul mers al vieții. Ce crezi? Chiar dacă procedezi așa, tot nu vei câștiga simpatie și recunoștință veșnică. Mai mult decât atât, s-ar putea ca relațiile cu rudele, prietenii și colegii să fie afectate de resentimentele pe care le vei strânge în urma acestor experiențe.  Învață să spui NU, deoarece dorința ta de a nu supăra s-ar putea să-ți strice echilibrul.

26. Ascultă-ți intuiția!
Ceea ce tu numești paranoia, alții numesc intuiție. Dacă vei încerca să ții cont de semnalele interioare pe care le primești, s-ar putea să scapi de multe belele.

27. Cuvintele dor, ai grijă cum le folosești!
Chiar dacă nu toți o arată, oamenii sunt ușor de rănit. Adu-ți aminte ce tristețe ți-a provocat, la un moment dat, bullyngul din liceu, o vorbă pe care mama ți-a spus-o la nervi, un comentariu răutăcios pe care cineva ți l-a adresat pe internet etc. Data viitoare, înainte să împroști venin, fă o pauză, trage aer în piept și analizează dacă ceea ce urmează să spui va aduce cuiva vreun beneficiu.

28. Investește în tine!
Una dintre cele mai inteligente investiții pe care le poți face pe lumea asta este investiția în propria persoană. De aceea, e foarte important ca în agitația zilnică să-ți faci timp pentru pasiunile tale, pentru lectură, pentru educația și sănătatea ta. Acordă-ți timp, iubire și experiențe!

29. Răspândește raze de soare!
E ușor să-i faci cuiva ziua mai frumoasă. Oferă un zâmbet, un compliment, o ciocolată sau o mână de ajutor. De asemenea, folosește cu încredere întrebarea Ce faci?. Rostește-o cu adevărat, rostește-o din suflet, nu ca să te afli în treabă!


Ce bine că viața nu are instrucțiuni de folosire, căci altfel ne-am plictisi teribil, nu-i așa?Sursă foto: Unsplash

10 răspunsuri la “29 de povețe de la o duduie de 29 de ani”

  1. Tocmai pentru că avem libertate prea multă, nu știm ce să facem cu ea.
    Viața este tare frumoasă și trebuie să avem niște linii după care să ne ghidăm, viața pe care o avem să ne caracterizeze, dar și să-i inspire pe ceilalti.

    • Mulțumesc, Laura! Să știi că te urmăresc de ceva timp! Și tu scrii foarte bine! Îmi place să mă delectez cu articolele tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD