E tare bine când mergi la mall și prinzi o reducere uriașă la rochia pe care o pândești de ceva timp. Ce faci, însă, când porți la un eveniment piesa vestimentară respectivă și descoperi că i-a mai plăcut, la fel de mult, unei doamne sau domnișoare? Ei bine, fast fashion nu are efecte nocive doar asupra mediului ci, până la urmă, și asupra orgoliului. Ca să eviți orice dilmă interioară cu privire la cine poartă mai bine o rochie care există în mii de exemplare, ai posibilitatea să îmbraci o haină creată pe comandă. Și nici măcar nu te costă atât de mult pe cât te-ai aștepta! Doar așa ai convingerea că nimeni nu ți-ar putea purta rochia mai bine decât tine. Îmbrăcămintea croită lent și etic salvează planeta, dar și apariția. Plus că e o bucată de stil pe care o poți lăsa moștenire urmașelor. Să nu uiți niciodată că unul dintre magazinele preferate ale unei fashioniste este șifonierul bunicii. Așadar, ce lecție de stil ai vrea să lași în urma ta?
Andreea nu se teme de rebranding personal. Actualmente Mezei, fostă Popescu, a făcut ceva ieșit din tipar, fără să stea pe gânduri. Ea a simțit că trebuie să renunțe la finanțe în favoarea croitoriei. Așa că a pornit mașinile de cusut în atelierul Mezzy. Și-a reinventat businessul atunci când a fost cazul. Azi, le proiectează femeilor rochii cloș, încredere și, de ce nu, un hobby. Totodată, Andreea dă ceva înapoi comunității. Șanse CuSute e proiectul caritabil prin care, alături de voluntare, croiește și vinde haine cu scopul de a ajuta oamenii vulnerabili.
Când ai început călătoria în lumea modei?
Când eram mică nu îmi plăcea să ies afară să mă joc, ci stăteam toată ziua în casă și coseam haine pentru păpuși. Odată ce am început să cresc, bunica de la sat m-a învățat să cos la mașină. Așa am început să fac hăinuțe simple pentru prietenele de pe stradă.
Ulterior, mi-ar fi plăcut să aprofundez. Pe vremea aceea, cum nu prea erau cursuri în domeniu, am pierdut oarecum legătura cu partea asta creativă. După liceu, am plecat din orașul natal, Reșita, în Timisoara. Am terminat Facultatea de Finanțe, apoi m-am înscris la master. În anul al doilea de studiu, am găsit un curs de proiectare tipare de îmbrăcăminte. Nu am stat pe gânduri și m-am înscris. Am mers un an de zile, apoi, în 2014, mi-am deschis atelierul.
Am început cu trei mașini de cusut casnice second-hand, cumpărate de către părinții mei, cu 450 lei, și o mașină de surfilat, veche de prin anii `80, cumpărată cu 200 euro, pe care încă o am si o folosesc în atelier. Suma cu care am început afacerea a fost de aproximativ 1000 de euro.
Cum a evoluat afacerea?
Până în pandemie, am funcționat diferit față de felul în care lucrăm în prezent. Făceam doar rochii pentru evenimente. Din 2014 până în 2020, am tot crescut pe această zonă de business și aveam mulți clienți, doi-trei angajați permanenți și colaborări, în vacanțele de vară, cu studente la Design Vestimentar.
Perioada noastră aglomerată era aprilie-octombrie, așa că aveam câteva luni în care vânzările erau mai scazute, în timp ce cheltuielile rămâneau aceleași. De aici a pornit ideea celei de-a doua laturi a businessului nostru, cea de cursuri de croitorie pentru începători. În iarna 2018 am început să organizăm cursuri. Am avut foarte mare succes cu ele. La prima ediție, locurile s-au ocupat în mai puțin de o săptămână.
Cursurile ne-au salvat, de fapt, în pandemie. Fără ele, ne-ar fi fost destul de greu sa rezistăm. La începutul pandemiei, aveam deja comenzi luate, însă toate clientele ne sunau și ne spuneau că li s-au anulat evenimentele. Prin urmare, anulau și comenzile.
Tot cursurile au dat naștere unui proiect social frumos. Alături de fostele noastre cursante, ne adunăm la atelier, o dată pe lună, și coasem hăinuțe pe care le vindem cu scopul de a strânge donații pentru copii bolnavi. Șanse CuSute se numeste proiectul nostru caritabil. L-am lansat anul trecut și a bucurat sufletele tuturor femeilor implicate!
Care a fost cel mai mare vis cu care ai pornit la drum?
Cel mai mare vis a fost să pot să pot crea haine care să aduca bucurie. Voiam ca sentimentul pe care îl am atunci când îmbrac o rochie frumoasă, sentiment de putere, de frumusețe și de stare de bine, să fie simtit și de către clientele noastre. Visul de a ajuta femeile să se simtă frumoase s-a adeverit. Văd multă bucurie în ochii clientelor noastre atunci când îmbracă rochițele.
NE ADUNĂM LA ATELIER, O DATĂ PE LUNĂ, ȘI COASEM HĂINUȚE PE CARE LE VINDEM CU SCOPUL DE ATRÂNGE DONAȚII PENTRU COPII BOLNAVI
Ce face ca Mezzy să fie un brand de modă sustenabilă?
Mezzy este un brand de modă sustenabilă în primul rând prin faptul că noi nu lucrăm cu stocuri, ci croim fiecare haină cu drag, pe baza comenzilor și pe măsurile fiecarei cliente în parte.
În al doilea rând, alegem întotdeauna materiale de calitate și pe cât posibil naturale. Ne dorim să creăm ținute atemporale, care să poată fi lăsate moștenire nepoatelor.
Un alt aspect cât se poate de important este faptul că oferim condiții de lucru diferite de fabrică. Avem un mediu ca acasă, atelierul nostru fiind într-un apartament dintr-o clădire istorică, amenajat drăguț, cu multă lumină naturală și cu o bucătărie utilată pentru pauza de masă.
Ne străduim să facem totul cu mult respect atât pentru clientele noastre, cât și pentru noi, cei care muncim cu pasiune în atelierul Mezzy.
Cum arată consumul de modă sustenabilă în România?
Am observat că din ce în ce mai multe femei apreciază un produs croit și cusut special pentru ele, cu mare atenție la detalii și la dorintele personale.
Ne dorim ca toată lumea să vadă și să înteleagă diferența dintre o rochie făcută manual, ținând cont de particularitățile și preferințele individuale, și o rochie provenită din sectorul fast fashion, ce reprezintă o piesă vestimentară dintr-o serie de 3-4000 de bucăți.
Care consideri că este, fără îndoială, piesa statement ce îți poartă semnătura?
Produsele noastre vedetă sunt rochiile și fustele cloș. Adevărul e că nimic nu emană mai multă feminitate decât o rochie cloș, purtată cu atitudine. Și toate au buzunare, aspect foarte apreciat de către clientele noastre!
VISUL DE A AJUTA FEMEIE SĂ SE SIMTĂ FRUMOASE S-A ADEVERIT!
Urmezi tendințele sau îndrăznești să croiești propria inspirație?
Nu mă ghidez după tendințe, stilul rochiilor noastre fiind o combinație între vintage și modern. Cu toate acestea, atunci cand creez modelele, am grijă să fie comode și versatile, să devină haine ce pot fi purtate în cât mai multe contexte, atât la simple plimbări prin oraș, cât și la evenimente speciale, în functie de cum le accesorizezi.
Creațiile tale reflectă stilul personal sau vorbim despre povești diferite?
Da, în mare parte creatiile îmi reflectă stilul personal. Îmi plac hainele feminine, cu detalii care diferențiază. Îmi plac fustele cloș ample și rochiile diafane și elegante, cu decolteu, ce pot fi accesorizate cu perle, fiindcă atunci când le port, mă simt frumoasă, puternică și admirată.
Îmi doresc ca toate femeile care îmbracă piesele noastre să se simtă la fel, fiindcă e o senzație tare plăcută, de care merită cu adevărat să se bucure.
NIMIC NU EMANĂ MAI MULTĂ FEMINITATE DECÂT O ROCHIE CLOȘ
Există designeri pe care îi admiri și simți că și-au pus amprenta asupra direcției pe care o urmezi?
Am admirat-o întotdeauna pe Coco Chanel, atât pentru creațiile ei, cât și pentru curajul de schimba trenduri și mentalități.
Care sunt cele trei piese timeless pe care consideri că orice femeie ar trebui să le aibă în garderobă?
O rochie cloș, bineînțeles, o fustă cloș cu buzunare și un palton lung până aproape de glezne, din stofă de calitate.
ATUNCI CÂND CREEZ MODELE, AM GRIJĂ
SĂ FIE COMODE ȘI VERSATILE
Ne îmbrăcăm în ce ne place sau în ce ne stă bine?
Ambele, în acelasi timp. Unul dintre motourile noastre este acesta: “Se îmbină frumos comoditatea cu frumusețea!”
Nu haina face pe om, însă…
Contează! Contează fiindcă o rochie frumoasă îți dă o stare de bine, de încredere și de frumusețe. Până la urmă, fericirea e formată chiar din aceste mici stări de bucurie, trăite și apreciate zilnic.
Care sunt cele mai frecvente erori pe care le facem atunci când ne alegem hainele?
Cred că noi, femeile, ne lăsăm prinse în atatea treburi și roluri pe care le avem de îndeplinit încât uităm să ne celebrăm frumusețea și feminitatea prin ținute care să ne bucure.
Simțul esteticului e înnăscut sau se poate învăța?
E cu siguranță înnăscut, dar poate fi și învățat.
Numește-ne o regulă de stil pe care ar trebui să o ținem minte pentru totdeauna
Poartă doar haine în care să te simți frumoasă!
Ce combinații de culori și materiale ne sugerezi să purtăm în această toamnă?
Dumnezeu ne-a lăsat pe toți așa de diferiți și e frumos că e așa! Eu cred că e important să ținem cont de preferințele noastre personale în materie de culori și să purtam exact nuanțele care ne plac și în care ne simțim bine, nu neaparat cele care sunt în trend.
Legat de materiale, le recomand pe cele de calitate: stofe naturale, jersey cu mult bumbac, materiale care să ofere confort atât termic, cât și estetic.
O ROCHIE FRUMOASĂ
ÎȚI DĂ O STARE DE BINE
Unde putem găsi creațiile Mezzy?
Creatiile noastre se găsesc online, pe pagina noastră de Instagram, pe pagina de Facebook și la atelierul nostru de pe strada Piața Alexandru Mocioni nr.2, Timișoara.
Cât ne costă să purtăm piese vestimentare create în atelierul tău?
Încercăm să facem modele frumoase, din materiale de calitate și folosim tot know how-ul din anii în care am făcut doar hăinuțe pe comandă, ca să gasim variantele ideale de confecționa produsele noastre într-un timp de lucru rezonabil, în așa fel încât să obținem un foarte bun raport calitate-preț pentru clientele noastre. Spre exemplu, în prezent, prețul unei rochii este cuprins între 200-800 lei.
Ce ne pregătești?
Pregătim, în continuare, produse frumoase, comode și de calitate. Îm același timp, lucrăm la filmarea și lansarea cursului nostru online de croitorie pentru începători. Vrem ca micuțul nostru business de slow fashion să crească și să bucure cât mai multe cliente, atât pe plan național, cât și internațional. Cât despre cursurile noastre de croitorie, ne dorim să ajute cât mai multe femei să se bucure de un hobby util și creativ.