Economie socială cu dichis la Fitoceainăria SanThé

Ceainăria SanThé este unul dintre acele locuri ascunse din București în care ajungi fie din întâmplare, fie la recomandarea cuiva. Este genul de local  pe care și tu, la rându-ți, îl dezvălui celor de care ai prins drag și vrei să-i detașezi de cotidian sau pur și simplu celor care știu să aprecieze un loc cu suflet.

Dacă depășești rutina Centrului Vechi și te ambiționezi să vezi până unde se întinde strada Lipscani, descoperi că în spatele Bisericii Sf. Gheorghe, la numărul 104, se conturează, cu roz și savoare, o poveste.

Cu siguranță ai mai trecut pe acolo, însă fie n-ai avut timp să observi, fie n-ai avut curiozitatea să treci de învelișul alb de la intrare. Ei bine, albul nu trebuie să te sperie. Odată ce treci pragul, intri în povestea SanThé și cineva te întâmpină călduros: Bine ați venit!

Și brusc te trezești într-un decor parizian, printre perne și ornamente șic, pe fundal de smooth jazz. Nu știi unde să privești mai întâi, căci peste tot ai detalii care fac plăcere ochiului: cănuțe, cutiuțe, bombonele, bezele, orhidee, cărticele și mesaje optimiste. În drum spre toaletă, vrei, nu vrei, tragi cu ochiul la încăperea de la etaj, o cameră pufoasă și roz în care ai vrea să te scufunzi și să uiți că timpul trece.

Când credeai că mai mult dichis nu se poate, ajungi la baie și uiți de ce te-ai dus acolo, căci întregul decor te seduce. O fi de la levănțică, o fi de la tapet, dar preț de câteva secunde simți că ai sânge albastru.

Și aproape ți-a amorțit maxilarul, căci de când ai pășit aici nu ai încetat să zâmbești. După turul ăsta crezi că o să-ți pice plombele la contactul cu meniul, însă ai parte de o surpriză. Fiecare produs (ceai, cafea, fresh, smoothie, limonada, apa, bere) costă 8 lei, bunătățile dulci și sărate costă tot 8 lei, iar cu un leu îți poți cumpăra o prăjitură socială, un adevărat deliciu îmbrăcat în celofan și legat cu fundiță.

În weekend, când am vizitat SanThé, Valentin lua comanda, spunea povești și așteapta verdicte privind smoothie-urile preparate. La masa de lângă mine, mami și buni îi explicau unui pui de om ce este o mireasă și de ce stă ea pe trei perne, însă puiul de om visa la bombonelele de pe șemineu. Din încăperea de la etaj se auzeau râsete de tinere fete, iar Vali le aproviziona cu limonade. Două fete priveau la vitrina cu prăjituri și alte două stăteau la o șuetă.

Un alt lucru care mi-a plăcut este faptul că aici s-a implementat conceptul de cafea în aștepare, după modelul apărut în urmă cu câțiva ani, la Napoli. Mai exact, dacă dorești, poți plăti un produs (sau mai multe) în plus față de comanda ta, iar un om  fără posibilități se va bucura de gestul tau.

Dacă n-ai aflat până acum, povestea SanThé a fost scrisă de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) și cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Fitoceainăria este o parte a proiectului „Provoacă-te să realizezi ceva diferit. Depăşeşte-te!” în care s-a urmărit înființarea și dezvoltarea a două structuri de economie socială: ceainărie și servicii de amenajări interioare. Tot în cadrul proiectului, municipalitatea și-a propus furnizarea a 3 programe de formare (curs de zugrav-vopsitor, curs de barman/preparator ceai și curs de specializare în domeniul economiei sociale) pentru persoanele defavorizate, expuse riscului de marginalizare socială. Astfel, persoanele selectate, care au îndeplinit criteriile de încadrare în grupul țintă, au fost calificate, apoi au primit un loc de muncă stabil.

Veniturile obţinute prin ceainărie vor fi folosite la deschiderea mai multor astfel de localuri în București. De asemenea, veniturile obținute în urma vânzării prăjiturilor sociale vor fi direcționate către structura de economie socială 292catering pentru a fi posibilă angajarea și mai multor persoane defavorizate.

La SanThé vor avea loc, periodic, sesiuni de consultanță pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și ateliere destinate persoanelor aflate în risc de marginalizare socială. Totodată se vor promova beneficiile ceaiului și se va oferi îndrumare în fitoterapie. În ceainărie nu se fumează și este permis accesul animalelor.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD