10 idei de cadouri pentru cei dragi

Deși are intenții bune, Moș Crăciun poartă în desagă, an de an, mii de cadouri nepotrivite. Situația este una fără scăpare, căci Iubi nu va ști niciodată că Prințesa lui e nemulțumită de tigaia, lenjeria de pat, parfumul sau eșarfa hidoasă pe  care le-a primit sub brad. De asemenea, nici Pisi nu va afla că Ursulețului nu-i plac ramele cu inimioare, botoșeii cu urechi de iepurași, chiloțeii cu Gingerbread Man și nici aparatele pentru smuls părul din nas.

Nicio persoană cu bun-simț nu ar putea transmite feedback real în cazurile mai sus menționate. Orice destinatar dezamăgit știe că, în timp ce el și-a despachetat cadoul neinspirat, o familie nevoiașă se luptă cu foamea, boala și mizeria.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem, oamenii săraci nu mănâncă și nu se îmbracă doar de Crăciun. Nu trebuie să te simți vinovată că alții o duc mai rău decât tine, ci trebuie să-i ajuți, în măsura în care este posibil, de-a lungul întregului an. Ajutorul poate fi sub diferite forme: haine, alimente, produse de igienă, jucării, sprijin în găsirea unui loc de muncă,  meditații, îndrumare spre ONG-uri, consiliere privind metodele contraceptive etc.

Revin la oile noastre. Pentru a evita o catastrofă crăciunească, transmite din timp indicii referitoare la darurile pe care ți le dorești. Dacă ceva nu-ți place sub nicio formă, strecoară menționări clare în discuții mai mult sau mai puțin întâmplătoare pentru a evita dezastrul cu fundă.

Dacă te afli în ipostaza Moșului, stalkerește-ți  destinatarii pe Facebook și Instagram pentru a aduna indicii referitoare la cadourile ideale. Lasă telefonul și fii mai atentă la conversații. Cu siguranță se va contura un cluster care să te îndrume spre alegeri fericite. Dacă nu ai abilități de detectiv, poate găsești un strop de inspirație în lista de mai jos:

RĂSFĂȚ LA SPA ȘI WELLNESS
SPA-ul, adică Sanitas Per Aquam, e locul ăla în care mușchii se relaxează, iar mintea se eliberează de stres. Dacă ai o persoană dragă bântuită de surmenaj, oferă-i un gift card într-un astfel de loc.

Poți alege între terapii spa (tratamente corporale, scrub bar, remodelare, saună), masaje (clasice sau asiatice), tratamente faciale, coafor, mani – pedi, epilare, makeup etc. După o cercetare de vreo 10 minute, vei descoperi cel puțin trei lucruri pe care ți le permiți.

 

CURSURI OFFLINE ȘI ONLINE
Pentru că hainele se uzează, iar telefoanele se demodează rapid, oferă-i unui persoane dragi șansa de a participa la un curs mișto care s-o ajute să se relaxeze,  să-și dezvolte aptitudinile sau să-și descopere talente nebănuite.

Posibilitățile sunt nenumărate: yoga, dans, makeup, cosmetică, design de interior, design vestimentar, stilisim, hairstyling, croitorie, ikebana, pictură, cooking, masaj (cu siguranță vei avea beneficii de pe urma acestui curs), fotografie, dezvoltare personală, antreprenoriat, PR, marketing online, e-commerce, social media, personal branding, nutriție, actorie, artă, scriere creativă etc.

Una dintre instituțiile care mi-au atras atenția prin cursurile after-work pe care le organizează este Fundația Calea Victoriei. De ce? Pentru că Neagu Djuvara a fost primul profesor cu care s-a lansat această fundație, varietatea cursurilor acoperă domenii umaniste și culturale, sunt oferite burse și programe de mentorat elevilor și studenților, iar prețurile sunt rezonabile.

Dacă vrei să trimiți un prieten la școală sau îți dorești acest lucru pentru tine, Fundația Calea Victoriei a pregătit pentru doritori o serie de cursuri delicioase: atelier de pictură în acuarelă, curs de astronomie, curs de fotografie, femeile celebre ale României, introducere în antropoligia culturală, introducere în istoria religiilor, atelier de scenaristică, introducere în istoria artei, mindfulness, atelier de dicție, mari pictori români, atelier de mozaic, atelier de săpun natural, vorbire în public, modelaj în lut etc.

Mai mult decât atât, vei beneficia de o reducere de 15% la cursurile din ianuarie dacă vei vizita Târgul  de Crăciun – Cadouri și delicatese culturale. Evenimentul, organizat de Fundația Calea Victoriei, va avea loc duminică, 17 decembrie, între orele 11:00 – 19:00, pe strada Popa Soare nr. 40, etaj 1. Dacă tot mergi la târg, nu ezita să arunci un ochi și la dichisurile expozanților! Detalii despre eveniment, aici.

La capitolul cursuri online, recomand cu căldură Udemy, o platformă de învățare în care instructori din toată lumea își încarcă materialele video, în mare parte bine structurate, pentru a-i ajuta pe utilizatori să deslușească sau să aprofundeze anumite domenii.

Vei descoperi categorii precum development, business, IT & software, office productivity, design, marketing, lifestyle, photography, health & fitness, teacher training, music, academics și language.

Înainte de a achiziționa un curs, trebuie să fii atentă la pronunția instructorilor. Unii dintre ei nu stăpânesc prea bine limba engleză. De asemenea, foarte importantă este și programa. Periodic, toate categoriile de cursuri au prețuri promoționale.

BILETE PENTRU DIFERITE EVENIMENTE (teatru, concerte, spectacole etc.)
Balet pe gheață, Lara Fabian, Goran Bregović, Lord of the Dance, Rag`n`Bone Man, Untold, Electric Castle, ART Mania și Summer Well sunt doar câteva dintre evenimentele care vor avea loc anul următor.

Doar cu informațiile astea te pot ajuta. Trupele obscure pe care le adoră partenerul sau partenera trebuie să le descoperi chiar tu. Și da, s-ar putea să fie necesar să le faci față lui Bănică Junior sau Andrei.

ANIMALE DE COMPANIE
Să spunem ai o prieten pe nume Marcelino. E alergic la părul necuvântătoarelor? Până nu demult obișuia să arunce pisicile pe casă? Fugărește câinii pe stradă? E iresponsabil și se gândește doar la el? Ei bine, astea fiind spuse, trece-l pe lista copiilor care nu au fost cuminți. Mai mult decât atât, n-ar mai trebui să-l consideri prietenul tău.

Dacă Marcelino  iubește animalele, duce la veterinar vietățile muribunde pe care le găsește și e prieten cu toate animalățele de pe stradă, înseamnă că are nevoie de niște lăbuțe pufoase în casă. Trebuie doar să știi sigur dacă își dorește o companie miaunată sau un prieten blănos căruia să-i placă plimbările și urinatul în public.

DOMENIU ȘI HOSTING
Dacă prietenul tău are postări lungi și dese pe Facebook, face fotografii mișto pe care le pune pe Instagram, pregătește niște prăjituri de stă mâța în coadă, îți tot povestește cărțile pe care le citește, merge periodic în tot felul de excursii faine sau are o părere despre orice, ajută-l să treacă în online și să împărtășească și cu alți oameni competențele și experiențele sale. Fă-i cadou un blog!

Cumpără domeniu, plătește hosting, alege un template, cosmetizează puțin totul, eventual încarcă 2-3 dintre lucrările sale. Felicitări! Darul tău va intra automat în top 3 cele mai frumoase cadouri primite vreodată!

TATUAJ
Nu, nu mă refer la un tatuaj făcut pe frunte, cu un marker permanent, în timp ce doritorul de artă corporală doarme. Mă refer la un tatuaj adevărat, făcut de către un artist, într-un salon autorizat.

Mare atenție, căci aici e cu listă de așteptare. La tatuatorii cu adevărat talentați mereu e coadă. Prinde un loc pe listă pentru omul pe care vrei să-l cadorisești cu un desen pentru toată viața!

CITY BREAK
O mică vacanță nu strică niciodată. Destinația poate varia în funcție de buget sau de locul în care a nimerit degetul pe hartă. Hai cu spontaneitatea!

Destinații populare: Roma, Veneția, Barcelona, Londra, Milano, Paris, Lisabona sau Atena. S-ar putea să faci impresie cu Disneyland (Franța), Dubai, Istanbul, Chișinău sau Bangkok.

Ce înseamnă city break? Cazare de două sau trei nopți, la un hotel de trei sau patru stele, într-o destinație aleasă după bunul plac. Cele mai bune oferte le vei găsi din partea agențiilor de turism. De obicei, transportul se face cu avionul. Dacă alegi să faci treaba asta pe cont propriu, vei cheltui mult mai mult. Spor la împachetat!

ANTICHITĂȚI
Petrică e scriitor? Fă-i cadou o mașină de scris. Lăcrămioara e DJ? S-ar putea să-i placă un pick-up și niște viniluri. Ai prins ideea. Nu, nu trebuie să alergi prin tot orașul căutând magazine de antichități sau să-ți bagi bunicii la interogatoriu pentru a afla ce au făcut cu gadgeturile de pe vremea când plopul făcea pere și răchita micșunele.

Poți porni la vânătoare de comori chiar pe Olx. Tips & Tricks: investighează vânzătorul (caută-l pe Facebook și pe Google după nume și numărul te telefon) și nu uita să negociezi!

PIJAMALE
În copilărie, ai tot primit pijamale în dar. Lucrul ăsta te enerva teribil. Și pe bună dreptate. Cine are nevoie de lucruri practice când abia știe să-și lege șireturile?

Pe măsură ce anii s-au scurs, n-ai mai primit ținute pentru somn și leneveală. Prin urmare, ai început să dormi în chestii improvizate. Așa te-a apucat nostalgia și ți-ai dat seama că somnul nu e somn, lenea nu e lene și weekendul nu weekend fără hainele potrivite. Astea fiind spuse, ai grijă de copilul interior al unui prieten și dăruiește-i niște pijamale!

BIJUTERII
Să fim serioși, nu putem tăia bijuteriile de pe listă. Nu e musai să fie Pandora sau Bvlgari. Există producători autohtoni ale căror creații cu siguranță vor contura zâmbete. Iată mai jos câteva exemple:

Broșă Frida by UZ3 Studio

 

Cercei din Charna Collection by MBQ

 

Butoni Utopic by Mona Vulpoiu  

 

Bijuterii argint Felicity Store

 

Inele ametist și labradorit by Metaphora

 

Alte lucruri pe care ai putea să le dăruiești de Crăciun:
Cărți: Atlasul frumuseții, de Mihaela Noroc, Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson, Povești de seară pentru fete rebele, de Elena Favili și Francesca Cavallo.
Dichisuri din târgurile de sezon – Cele mai interesante evenimente de acest gen, desfășurate în perioada 16 – 17 decembrie sunt: Made in Ro#10, Târgul de Crăciun – Cadouri și delicatese culturale, Art Fashion Fair, Mama Fest și Bounty Fair.

CEI TREI NU

Coșul cu Panettone și celelalte clișee dulci – Sincer, toată lumea s-a săturat de așa ceva. Pe de altă parte, chiar îi place cuiva Panettone? Tot mai bun e cozonacul nostru. De data asta, încearcă altceva. Înlocuiește tradiționalul coș de Crăciun cu versiunea lui hipsterească. Mai exact, alege o variantă cu produse sănătoase. Astfel, ar fi ideal să pui în coș următoarele elemente: ananas, mango, avocado, cartofi mov, mircoplante, suc de cătină, ciuperci, humus, lapte de cocos, paste fără gluten, miere, ulei de măsline, biscuiți vegani, ciocolată neagră etc.

Decorațiuni – Casele sunt deja decorate, nimeni nu mai are nevoie de și mai multe accesorii pe care să se pună praful. Oricum, la anul, pe vremea asta, vor merge mai departe către un alt destinatar.

Bani – Să oferi bani pe post de cadou e mai urât decât să dăruiești o porcărie. Orice sumă ai pune în plic nu e suficientă pentru a compensa intuiția pe care ar fi trebuit să o ai cu privire la o anumită persoană.

Sper că te-am inspirat. Dacă ai idei mai bune, dă-mi de veste, poate surprind și eu pe cineva.

 

Surse foto: Pixabay, Unsplash, Stocksnap.io, Mesteshukar ButiQ, UTOPIC by Mona Vulpoiu, UZ3 Studio, FelicityStore, Metaphora, Fundația Calea Victoriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD