Iona Jewelry nu e doar despre bijuterie. Aș spune mai degrabă că e despre a turna povești din aur și a le încrusta ulterior cu safire, diamante și alte pietre deosebite. Cu o delicatețe emoționantă, creațiile făurite sub filosofia miticului pescar poartă în ele pledoarii pentru iubire și autenticitate. Inelele, și nu inele. Brățările, și nu brățări. Colierele, și nu coliere. Fiecare femeie poartă deja propria poveste, iar bijuteria devine figura de stil absolut necesară. Totodată, e păstrată simplitatea, principala garanție a rafinamentul. Odată cu Iona, îndrăznești să aspiri la o bijuterie metaforă care să fie purtată până când va sosi momentul ca o altă generație să ducă povestea mai departe.
Simona Telteu, în vârstă de 37 de ani, este fondatoarea brandului Iona Jewelry. După aproape 13 ani de muncă în corporații, a decis să schimbe macazul. A urmat cursurile Școlii de Bijuterie Assamblage și a obținut certificări în gemologie, adică în evaluarea și expertizarea diamantelor și pietrelor prețioase colorate. În prezent, Simona are patru colegi și 10 colaboratori alături de care a realizat un stoc de peste 700 de creații. Filosofia bijuteriilor fine pe care ne-o propune echipa Iona schimbă radical părerea pe care am avut-o până acum despre lux.
De ce purtăm bijuterii?
E o întrebare la care răspunsurile variază de la persoană la persoană pentru că motivaţia e întotdeauna diferită.
Purtăm bijuterii pentru că avem o nevoie reală de frumos şi de design în vieţile noastre şi acest lucru se reflectă în foarte multe alte aspecte: în felul în care ne amenajăm locuinţele, în hainele pe care ni le cumpărăm, chiar şi în destinaţiile de vacanţă şi cazările pe care le alegem.
Purtăm bijuterii pentru că aceasta e cea mai personală formă de a ne spune povestea şi de aceea alegem bijuterii cu semnificaţie pentru noi şi chiar bijuterii unicat. De altfel, cred că nu există un domeniu în care să se pună mai mult accent pe personalizare şi unicitate ca în cel al bijuteriilor.
Purtăm bijuterii din nevoia de a ne poziţiona în societate. La fel ca în cazul ceasurilor, genţilor sau maşinilor, bijuteriile sunt indicatori ai statutului social.
Cum ai descrie creațiile Iona în câteva cuvinte?
Într-o piaţă din ce în ce mai aglomerată, noi credem că ne-am găsit vocea. Bijuteriile IONA au 3 diferenţiatori puternici: 1. Designul are acel ceva special care îi face pe clienţii noştri să revină iar şi iar. 2. Made in Ro. Pentru foarte mulţi clienţi contează de unde provin bijuteriile şi cum au fost făcute. 3. Serviciile after sales. Prin faptul că ne producem singuri bijuteriile în atelierul nostru, nu doar că avem o flexibilitate mai mare în realizarea pieselor custom made/unicat, dar ne permitem şi să le oferim clienţilor IONA un set de avantaje foarte importante pentru ei. Pe de-o parte, reparaţii şi recondiţionări complet gratuite, indiferent de motivul deteriorării bijuteriei (la IONA nu cerem niciun fel de explicaţii sau justificări pentru că ne dăm seama că uneori i-am pune pe clienţi într-o postură mai delicată). Pe de altă parte, prin Programul de Fidelitate IONA au acces la pietre preţioase gratuite, ceea ce e super interesant şi util. Cu pietrele respective pot să-şi facă o nouă bijuterie sau le pot oferi cadou, mai departe. Aceste beneficii vin bineînţeles în completarea tradiţionalelor discounturi de fidelitate.
PURTĂM BIJUTERII PENTRU CĂ ACEASTA E CEA MAI PERSONALĂ FORMĂ DE A NE SPUNE POVESTEA
Cum vă raportați, în atelierul Iona, la folosirea inteligenței artificiale pentru a crea o bijuterie?
Credem în tehnologie ca factor de uşurare şi îmbunătăţire a muncii. Aşteptăm momentul în care ne vom folosi de AI pentru a crea bijuterii cu un design mai atractiv şi mai interesant.
Creațiile Iona sunt poziționate pe o piață de lux. Cu toate acestea, ați reușit cumva să accesibilizați luxul. Cine cumpără de la voi și cu ce intenții?
Avem un target group foarte variat prin faptul că avem simboluri frumoase, atemporale şi pentru că am reuşit într-adevăr să facem bijuteriile IONA mai accesibile. De regulă bijuteriile IONA sunt cumpărate pentru a fi dăruite, iar cele cu motive tradiţionale româneşti au călătorit foarte mult în afara ţării, fiind cumpărate în ambasade pentru cadouri “oficiale” sau de românii din diasporă.
Care e cea mai grea parte atunci când produci și vinzi povești din aur încrustat cu safire și diamante?
Să reuşeşti să transmiţi cu adevărat emoţie. Să vii cu ceva nou, dar nu un “nou abstract”, ci o bijuterie cu semnificaţie şi cu simboluri cu care oamenii să rezoneze cu adevărat.
Diamonds are a girl’s best friend sau mai e și altceva pe listă?
Hmm… cred că da. Mai sunt pietrele preţioase colorate. Există pietre extraordinar de frumoase şi cu o valoare comercială mai mare decât cea a diamantelor, dar care nu sunt cunoscute publicului larg din România. De exemplu, alexandritele sau turmalina Paraiba.
Le sunt recunoscătoare pe această cale, Amaliei, lui Dan şi David Giurgiu care au înfiinţat Centrul Gemologic Român pentru că, prin intermediul lor, am descoperit pentru prima oară lumea fascinantă a pietrelor preţioase. Este cea mai bună şcoală de gemologie, înainte de a începe orice alt curs şi de a obţine o altă certificare GIA, IGI sau HRD.
Hai, te rog, să facem drumul unui inel de la idee la degetul unei frumoase posesoare! Cine, ce face la voi în atelier?
În funcţie de designul inelului, avem procese diferite de producţie. Nu vom vorbi acum despre inelele proiectate 3D şi turnate ulterior în ceară pentru că ne-ar trebui ore bune ca să acoperim toţi paşii implicaţi.
Să luăm, spre exemplu, inelul JASMINE GARDEN cu perlă, pe care îl găsiţi la noi pe site. Primul pas este realizarea designului, aici intervenind colega noastră, Mara.
După ce designul este definitivat, ajunge în etapa de pregătire la laser. Casetuţa în care se aşază perla este decupată la laser. În timpul acesta, colegul nostru, Vicenţiu pregăteşte sârma din aur 14K şi o aduce la grosimea de care avem nevoie. O taie pe dimensiune şi pregăteşte profilul inelului la bancul de lucru.
Intervine mai departe Sonia cu partea de sudură: sudează casetuţa pe inel şi finisează inelul la banc. Ultimul pas de finisare îi revine tot lui Vicenţiu, care şlefuieşte inelul la un aparat special, cu o pastă de lucru dedicată şi care asigură acel finisaj lucios, impecabil. Într-un cuvânt: perfect. La final montăm perla şi suntem gata partea de producţie!
După cum observi, e un dans în care fiecare dintre colegi mai face un pas în completarea celuilalt.
Numește-mi o bijuterie cu totul și cu totul specială pe care ați creat-o în atelierul Iona.
Întotdeauna ultimul design e cel mai frumos! Ne îndrăgostim repede de bijuteriile noastre şi, păstrând aceeaşi linie, aş menţiona un inel pe care il avem în pregătiri acum şi care se va numi ONE IN A TRILLION. Are montat un diamant natural cu tăietură trillion şi alte 5 diamante naturale cu tăietură brilliant. Sperăm că ţi-am stârnit curiozitatea şi că o să-l cauţi la noi pe site. Urmează să fie lansat în decurs de o săptămână.
E UN DANS ÎN CARE FIECARE DINTRE COLEGI MAI FACE UN PAS ÎN COMPLETAREA CELUILALT
Hai să le dăm o mână de ajutor domnilor și să le oferim câteva sfaturi despre…cum să aleagă inelul de logodnă!
Dacă au timp la dispoziţie (mai mult de 3 săptămâni), le recomand să nu aleagă un model deja existent, ci să creăm împreună un inel de la zero.
Un inel unicat este totuşi cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pentru că bărbatul respectiv a investit timp şi energie, nu doar bani.
Avem o selecţie mare de pietre naturale nemontate, în site la IONA (în secţiunea dedicată), aşa că avem de unde să pornim. Noi credem în inelele de logodnă cu pietre preţioase colorate şi am făcut câteva superbe: unul cu un morganit peachy – pink şi un altul cu un safir roz pudrat şi cu tăietură marchiză.
Dacă cererea în căsătorie este spontană şi rapidă, atunci le recomandăm bărbaţilor să aleagă inelele clasice cu diamante centrale – fie de tip Solitaire (o singură piatră), fie cu mici diamante sau alte pietre laterale pentru a accentua strălucirea.
Aflarea măsurii e cel mai greu lucru de făcut. Aici nu avem nicio recomandare, pentru că e imposibil ca femeile să nu se prindă. Bărbaţii pot doar să estimeze măsura sau să apeleze la prietenele viitoarelor logodnice, în speranţa că acestea ar ştii sau că pot afla măsura corectă.
UN INEL UNICAT ESTE TOTUȘI CEA MAI FRUMOASĂ DECLARAȚIE DE DRAGOSTE
Dacă tot am ajuns în zona asta, spune-mi, te rog, care sunt criteriile de care ar trebui să ținem cont atunci când alegem verighetele?
Confortul interior. Noi preferăm verighetele simple pentru că sunt atemporale, nu se vor demoda niciodată. Dar dincolo de preferinţe, clienţii de verighete trebuie să aleagă modele cu confort interior.
Altfel, de fiecare dată când degetele se umflă (de la căldură, de la o sarcină), îşi vor simţi degetele ca şi cum ar fi prinse într-o menghină. Verighetele fără confor interior, fără acel finisaj uşor bombat sunt extrem de incomode când se umflă degetele.
VERIGHETELE SIMPLE NU SE VOR DEMODA NICIODATĂ
Ce ne pregătește echipa Iona?
Pregătim o colecţie nouă şi surprize de White November. Aceasta este ediţia noastră limitată cu bijuterii din argint pe care clienţii le pot face cadou de Crăciun. Cu toţii avem de făcut cadouri cu bugete limitate şi, în aceste momente, ne-am dori opţiuni de produse de calitate şi care să se încadreze în costurile noastre. WHITE NOVEMBER este deja o tradiţie la IONA, iar anul acesta vom avea în cadrul ediţiei o gamă de broşe superbe, din argint 925.
sursă imagini: arhiva Iona