Despre senescență s-au spus multe de-a lungul timpului. Carl G. Jung consindera că Viața începe cu adevărat la 40 de ani, până atunci faci cercetare. Francis Bacon a grăit, cu înțelepciune femeiască, următoarele: Nu voi fi niciodată bătrân. Pentru mine, bătrânețea va avea întodeauna 15 ani în plus față de mine. Gabriel García Márquez a scris, negru pe alb, că Vârsta nu înseamnă cât de bătrân ești, ci cât de bătrân te simți. Dintr-un studiu cerut de U.S. Trust, rezultă că percepția asupra debutului bătrâneții variază în funcție de generație. Astfel, milenialii consideră că bătrânețea începe la 59 de ani, membrii generației X sunt de părere că senectutea se instalează la 65 de ani, iar boomerii și generația tăcută sugerează că nu ești cu adevărat bătrân până nu ai împlinit 73 de ani. Cei mai concludenți în acest sens par a fi cercetătorii de la German Centre of Gerontology. Aceștia au publicat, în revista Psychology and Aging, un studiu din care înțelegem că sentimentul de tinerețe îi protejează pe adulții de vârstă medie și pe seniori de efectele nocive ale stresului.
Da, poate că ești atât de bătrân pe cât te simți, însă, adevărul pe care nu ți-l spune nimeni este că, pe măsură ce înaintezi în vârstă trece timpul, se întâmplă niște lucruri în mintea și în corpul tău. Iată doar câteva dintre ele:
- Mahmureala ține 3 zile lucrătoare. Nici dacă ai dosar cu șină nu scapi mai repede. Nu contează dacă ai băut o sticlă, un pahar, o guriță de vin sau doar ai inhalat respirația cuiva care a consumat îndrăgita băutură de struguri. Cert e că, dacă te afli sub același acoperiș cu un strop de alcool și sari peste ora obișnuită de culcare, vei plăti cu capul.
- În fiecare geantă și sertar ai câte un balsam cu extract de gălbenele și propolis, pentru că nu știi niciodată când îți bușești epiderma. Mamaie ți-a zis, la un moment dat, că preparatul ăsta are acțiune cicatrizantă, emolientă, antiinflamatoare și antiseptică. Pe scurt, vindecă orice rană superficială. Nu, nu are efect asupra inimilor frânte, căci acelea au fost produse în urma unor accidentări serioase.
- Când curierul îți livrează mâncare și îți dai seama că nu ai mărunt disponibil pentru a-i da bacșiș, îi oferi un fruct sau un baton cu fibre. Hai să fim sinceri, bucuria unui bacșiș de 5 – 10 lei ține aproximativ un minut, însă evacuarea lină a prânzului este neprețuită și îți schimbă în bine perspectiva asupra întregii zile.
- Nu ai cine știe ce avere, dar tot trebuie să le lași copiilor o moștenire. De aceea, urmezi tradiția familiei și investești emoțional în punga cu pungi.
- Răsfoiești cu interes cataloagele cu oferte ale hipermarketurilor. Ba chiar le iei în serios și faci însemnări cu pixul pe ele, deoarece vrei să profiți de promoțiile la hârtie igienică, detergent, șampon și lapte. Te deranjează când mergi degeaba până la magazin și descoperi că, de fapt, nici măcar nu există la raft produsele pe care le cauți. Angajații le păstrează, cu siguranță, pentru rudele lor…
- S-a schimbat modul în care te raportezi la siluetă. Dacă odinioară covrigii și chipsurile erau gustarea ta preferată, acum, alunele de pădure au prioritate, însă în cantități moderate. Știi de pe Instagram că au conținut caloric mare așa că te rezumi la porția recomandată de către specialiști, adică 12 bucăți delicioase, însă nu mai mult de 3 ori pe săptămâna. Așa te bucuri de gust, dar și de beneficiile pe care le conferă organismului: reglarea tranzitului intestinal, gestionarea greutății și reducerea valorii colesterolului.
- Intri în casă la ora la care, în urmă puțin timp, obișnuiai să ieși. Părăsești conforul apartamentului doar dacă e necesar să oprești vreo petrecere sau să-l atenționezi pe vecinul că te-a inundat.
- Te entuziasmează achizițiile practice: tigaie, cratiță, aspirator, mop cu aburi, difuzor de armoaterapie, mașină de făcut pâine etc.
- Nu mai colecționezi capace de bere, ci uleiuri esențiale. Ai început timid, cu cel de lavandă, probabil. Treptat, după ce ai le-ai studiat un pic, ai descoperit combinații inedite cu efect calmant, antistres sau care îți favorizează experiența dulce a unui somn ușor.
- S-a mărit numărul produselor de îngrijire pe care le ai pe noptieră. Pe lângă dermato-cosmeticele luxuriante, ai strecurat, totuși, câteva uleiuri organice pentru uz cosmetic (ulei de shea sau ulei de macadamia) și creme pe care le folosea bunica, spre exemplu balsam cu extract de sânziene. Până la urmă, adevărata frumusețe are la bază rețete tradiționale. Dacă ele sunt culese nu doar din România, ci și din Burkina Faso, Australia, Brazilia sau Hawaii, cu atât mai bine.
- Ai o magazin naturist preferat de unde, în zilele de salariu, te aprovizionezi cu ceaiuri, suplimente alimentare, mirodenii sau dulciuri fără gluten etc. Comanzi online pentru ca, ulterior, să nu existe riscul ca greutatea achizițiilor făcute să-ți forțeze vreun mușchi. Îți iei, preventiv, ulei de arnică. Știi de la un tătăiță, pe care l-ai cunoscut, demult, într-o stație de autobuz, că trucul ăsta e bun în caz de dureri musculare.
- Te enervează adolsecenții. Sunt lipsiți de respect și gălăgioși. În plus, e necesar să te documentezi un pic pe internet ca să înțelegi la ce se referă: Valorant, Fortnite, cringe sunt doar câteva dintre bizareriile pe care le tot pronunță. Pe lângă asta, tinerii din ziua de azi sunt uriași. Oare ce mănâncă?
- Toată lumea are TikTok. Ți-ai instalat și tu aplicația, din curiozitate. Pe lângă faptul că nu ai înțeles cum se folosește, te-a zăpăcit balamucul de acolo. Ai dezinstalat-o și te-ai întors la integramele tale.
- Acorzi mai mult timp igienei dentare. După ce ai văzut costurile fizice, emoționale și financiare ale unei plombe, ai înțeles cât de important e să ai grijă de dinți și gingii.
- Mergi la doctor nu doar când o anumită parte a corpului doare, își schimbă culoarea sau cade, ci mergi pur și simplu pentru că ai înțeles, în sfârșit, că prevenția e cel mai bun tratament.
- Formula de adresare pe care o auzi tot mai des este doamnă sau domnule. Te uiți în stânga, te uiți în dreapta și, din păcate, constați că nu mai e nimeni în afară de tine și interlocutor.
- Emiți, uneori, niște doze de înțelepciune care te surprind chiar și pe tine. Ți-au folosit la ceva citatele alea de pe Facebook.
- În sezonul rece, când le privești pe domnișoarele care ies la plimbare în geci scurte și subțiri, parcă simți un curent la șale, chiar dacă porți un body pe sub straturile de haine ți-ai băgat maioul în chiloțeii de gospodină.
- Îți place să scrii tot felul de texte: recenzii, reclamații, liste de cumpărături, reclamații, păreri nesolicitate în social media, reclamații, reclamații și reclamații.
- Nu mai pleci în excursii făcute pe genunchi și eviți să dormi la cort. Preferi vacanțele planificate și hotelurile care au cel puțin 3 stele. Confortul a devenit esențial atunci când vine vorba despre concediu. Nu mai ai 21 de ani să dormi cu capul pe o piatră și să scapi, ulterior, fără ședințe de acupunctură și kinetoterapie.
Sursă imagine reprezentativă: freepick.com.
Super advertorialul 😎
Aaaaa e un articol despre Vitamix! Stiu magazinul, de acolo imi iau suplimentele pentru sala.
Ma regasesc la ultimul punct din articol. 🙂
Si mie imi place mult magazinul naturist VitaMIX. Chiar au multe produse utile pentru toata familia! Am facut de curand niste cumparaturi.
Foarte bune produsele de la Vitamix, cat despre punctele prezentate de tine in articol au fost tare haioase, in cateva dintre ele ma regasesc deja :)))
Vitamix vad ca are de toate, de avut in casa!
Rezonez cu ceea ce ai scris, poate pentru ca au trecut 14 ani de cand mi-am incetat cercetarea?. Si da, ce mananca frate copii din ziua de azi de s-au lungit asa de tare?
Vitamix este un brand tare drag mie, avem o colaborare de lunga durata.
Bine punctat! Și da, Vitamix este magazinul preferat de foarte mulți dintre noi pentru că acolo găsim toate cele necesare ”farmaciei” de acasă..
Ma regasesc in afirmatiile facute de tine. Si eu imi fac cumparaturile din plafat, iar Vitamix este in topul preferintelor mele