Găsirea stilului vestimentar e o experiență profundă de autocunoaștere. Presupune introspecție, curaj și poate chiar despărțiri emoționante de pulovere și rochii nefericite. Până la urmă, nu porți simple veșminte. Porți, de fapt, un rezumat stilistic al personalității, intențiilor și al stării de spirit, pus în acord cu silueta și melanina. De multe ori, pe drumul inițiatic al ținutelor impecabile, tentația reducerilor și febra trendurilor s-ar putea mai degrabă să-ți pună bețe în tocuri decât să fie de un real folos. Așa ajungi să ai un stoc mare de haine și tot să nu ai ce îmbrăca la un interviu de angajare, la un date sau la o sindrofie. Chiar dacă stilul evoluează odată cu tine, nu este imposibil să ajungi pe calea cea dreaptă a outfiturilor. Tot ceea ce trebuie să faci este să începi cu un exercițiu de sinceritate, apoi să îmbini noțiuni de artă, știință și psihologie.
Sînziana Rădulescu, în vârstă de 35 de ani, este pe bune personal style fairy. Are vibe-ul ștrengăresc al lui Tinker Bell. Lăsând la o parte energia bună pe care o emană, găsește intrușii din garderobe și ajută femeile să-și (re)descopere stilul prin metoda Art Your Syle. Totodată, Sînziana spulberă orice stereotip pe care ați îndrăznit vreodată să-l asociați IT-iștilor. Deși a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare și lucrează în coaching cu instrumentele Agile, din 2019 stăpănește cu zâmbetul pe buze și ingineria outfiturilor.
Ești antrenor de stil personal și explorator de garderobe. Par două sporturi extreme, chiar dacă clienții apelează la tine tocmai din dorința de schimbare. Sunt curioasă dacă sfaturile tale sunt acceptate cu ușurință, atât când vine vorba despre wardrobe detox, cât și depre sesiunile de shopping?
Îmi place cum sună treaba asta cu sportul extrem. Este un mușchi care trebuie antrenat, dar cu multă deschidere și amuzament.
Sesiunile cu mine sunt ca o gură de aer proaspăt pentru fetele blocate printre haine sau prin magazinele cu mii de opțiuni. Ideea este că, odată ce ele sunt hotărâte să lucrăm împreună, vin cu mintea deschisă și acceptă propunerile mele – mai ales când vine vorba de probat, testat și pozat. Totul se întâmplă cu multe întrebări și explicații. Nu există trebuie să iei asta și atât.
![](https://i0.wp.com/www.duduiamagda.ro/wp-content/uploads/2024/01/DSC0025B-1.jpg?resize=860%2C574&ssl=1)
În ultimii ani, am observat în diferite postări din social media că analiza cromatică e la mare căutare. Cât de precis este acest serviciu și dacă, din ce ai observat, clienții repectă “rețetele” pe care le oferi?
Analiza cromatică a început să fie promovată în urmă cu 20-30 de ani în America. Apoi a dispărut din peisaj. Acum e din nou pe val, să zic așa. Este un serviciu precis, dar există un dar… Nu poți obliga pe cineva să poarte o anumită nuanță dacă persoana respectivă nu se vede îmbrăcată cu acea culoare.
Analiza cromatică se bazează pe combinația dintre nuanța părului, subtonul tenului și culoarea ochilor. Vorbim despre nuanțele care te avantajează în partea de sus a corpului. Nu există culoare nepotrivită. Doar că anumite nuanțe te vor face să pari mai fresh, mai odihnită, mai tânără, iar altele te pot înăspri, îți vor scoate în evidență cearcănele… și nu cred că vrea nimeni asta, nu ?
Ce piesă vestimentară sau accesoriu nu ai recomanda niciodată?
Ohh, colanții ! Niciodată pe stradă. Oricât de trendy ar fi. Nope.
Cum știi că munca ta cu un client s-a terminat și că acesta e gata să zboare în lume în ținute memorabile?
Bună întrebare! Cred că atunci când clienta îmi trimite poze cu ea în diverse ținute și îmi povestește că se simte mândră de ea, când primește complimente pentru alegerile ei vestimentare.
Culoarea anului este Peach Fuzz. Cine sunt privilegiații care o pot purta fără grijă și cine ar trebui să manifeste prudență?
Este o culoare destul de cuminte și ușor de purtat și combinat. Persoanele cu subton cald au liber la acestă nuanță. Prudență la fetele de tip Albă ca Zapadă. Dar ele își pot lua o fustă în acestă nuanță și să adauge un tricou alb și un sacou într-o culoare tare (albastru cobalt sau verde smarald).
Culoarea nepotrivită sau mai degrabă piesa vestimentara greșită strică o ținută?
Știi ce cred ? Nici culoarea, nici piesa vestimentară nu ar strica o ținută. Mai degrabă neîngrijirea lor. De exemplu, o cămașă necălcată sau o pereche de dresuri rupte, încălțăminte murdară sau un pulover pătat.
Dacă tot am ajuns la capitolul greșeli, spune-mi, te rog, care sunt cele mai mari gafe vestimentare pe care le-ai remarcat la femeile pe care le vezi, zi de zi, pe stradă?
Adevărul este că nu caut greșelile atunci când merg pe stradă, eu sunt mai mult pe partea de admirație. Dar, dacă e să mă gândesc la ceva… poate ar fi că văd prea mult negru, mai ales în sezonul rece, și asta mă întristează. Altceva… suntem liberi să experientăm și uneori mai greșim, me included.
![](https://i0.wp.com/www.duduiamagda.ro/wp-content/uploads/2024/01/image1.jpeg?resize=860%2C573&ssl=1)
Ce părere ai strategia stilstică high-low mix? Ne jucăm și mixăm, însă până când?
Îmi place ! Ceva mai scump sau de designer cu ceva din fast fashion. Sfaturile mele ar fi să investești în haine de calitate, cu un stil clasic, iar pentru piesele în trend, care peste un sezon sau două nu mai vrei să le porți, du-te în zona de mass market.
Care sunt cele 10 piese vestimentare pe care orice femeie ar trebui să le aibă în garderoba caspulă?
Nu există rețetă aici. “Lista de ingrediente” putem să o compunem împreună, dar recomand asezonarea cu accesorii diferite, de la persoană la persoană. Suntem unici, să nu uităm ! Eu pot recomnda zece piese, dar tu trebuie să alegi croiala potrivită siluetei tale sau din materialele pe care tu le preferi. Foarte pe scurt:
- un trenci bine croit;
- o pereche de pantaloni negri;
- o cămașă albă ;
- o pereche de blugi, culoarea denim;
- o geacă de piele;
- un sacou care să îți vină perfect, ce culoare vrei tu;
- un tricou negru, cu guler în V;
- un pulover dintr-un material bun;
- o rochie petrecută;
- o fustă de lungime midi.
Care dintre piesele vestimentare pe care le deții îți este cea mai dragă și de ce?
Ce îmi faci tu mie ??? Am multe pe care le iubesc. Am o cămașă albă, cambrată, foarte ușor de călcat. O ador! Dar mai am multe la care mă gândesc acum…
Câștigă detașat perechea mea de bocanci din piele întoarsă mov, pe care îi am din facultate. Nu zic câți ani sunt de atunci, dar pot să îți zic că le-am schimbat talpa și sunt perfecți pentru mine, în continuare.
Care sunt brandurile tale preferate?
Brandurile românești preferate sunt Komoda Design, Antante Design, Ada Rose, Tombabe și Haiart pentru cercei, Musette pentru curele și Katerinimou pentru broșe. Referitor la brandurile internaționale preferate aș spune un mix continuu de Zara, H&M, Mango, uneori Reserved.
Fetița ta manifestă interes pentru haine? Își alege singură ținutele sau o ajuți tu? Se implică în alegerile tale vestimentare?
Da, îi plac hainele și face niște combinații foarte interesante, zic eu. Își alege singură hainele, în fiecare dimineață, înainte să plece la grădi. Combo-ul preferat este alcătuit din tricou, pantaloni scurți de vară și dresuri colorate. În general, nu se implică în alegerile mele vestimentare, dar în weekenduri îmi mai zice să îmi pun o pereche de dresuri colorate ca ea, “să fim la fel”.
Te-ai gândit vreodată să îți lansezi propria colecție de haine?
Da, m-am gândit și nu e pentru mine. Îmi place să mă joc cu hainele și accesoriile altora. Nu vreau să mă blochez la “casa mea de modă”, cu toate că în copilărie la asta visam. Îmi imaginam că am o casă de modă, Mistery, și desenam diferite schițe de haine.
În opinia ta, care sunt cele mai stilate personalități din România?
Domnica Mărgescu, Irina Marinescu, Sonia Argint, Andreea Berecleanu și, mai nou, Adela Popescu.
![sinziana radulescu, wardrobe architect, analiza cromatica, antrenor de stil personal, explorator de garderobe, consultanta vestimentara, wardrobe detox, art ypur style, personal shopping, consultant de stil,](https://i0.wp.com/www.duduiamagda.ro/wp-content/uploads/2024/01/DSC0002C.jpg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Ce cărți ne recomanzi pe tema stilului personal?
Prima cu care poți începe este Curated Closet, cu sfaturi practice. Apoi ar mai fi Paris Street Style, dacă ești fan stil franțuzesc, sau How to be Parisian. Dacă vrei să intri în lumea culorilor, începe cu Psihologia culorilor sau Culorile și viața lor secretă.
NU SE NAȘTE NIMENI CU STILUL BĂTUT ÎN ADN
Dar bloguri sau alte canale de social media?
Bloguri cu informație valoroasă mai mult din afară: www.fashiontranslated.com și www.cafeleandra.com. Ambele au conturi de Instagram și merită să le dai follow.
Chiar așa! Care e treaba cu stilul personal, ne naștem cu el sau îl deprindem pe parcursul vieții?
Nu se naște nimeni cu stilul personal deja bătut în ADN. El se educă, uneori din primii ani când ești înconjurată de părinți, bunici sau mătuși cu un simț estetic foarte pronunțat. Dacă nu avem șansa asta, ne educăm singure bunul gust, ochiul și încet, încet se construiește un stil propriu, atât ce ține de haine și accesorii, dar și când vine vorba despre machiaj sau păr.
![](https://i0.wp.com/www.duduiamagda.ro/wp-content/uploads/2024/01/FOLK1715.jpg?resize=684%2C1024&ssl=1)
Trendul bate stilul personal sau viceversa?
Sper că nu. Mesajul pe care eu îl transmit e fix pe dos. Din păcate, momentan pe la noi trendul bate stilul personal, dar aici intervin și încerc să educ publicul pentru a folosi trendurile doar în avantajul nostru. Să știm de ele, să implementăm ce ni se potrivește, dar să nu ajungem sclavii trendurilor.
SUNTEM UNICI ȘI AR FI BINE SĂ NU UITĂM ASTA
ATUNCI CÂND NE ÎMBRĂCĂM
Până la urmă, mai putem vorbi despre autenticitate dacă purtăm piese la modă sau dacă ne îmbrăcăm ca X sau ca Y?
Suntem unici și ar fi bine să nu uităm asta atunci când ne îmbrăcăm. Da, poți fi autentic atât timp cât te inspiri de la alte persoane și personalizezi fiecare outfit cu semnătura ta stilistică. De exemplu, eu mă inspir de pe Pinterest destul de mult, dar adaug sau scot în funcție de locul în care merg sau de ce am în dulap. Niciodată nu vor fi ținutele 1 la 1 cu pozele.
Shoping online sau la fața locului?
Combinat: 80% fac shopping online, 20% merg prin magazine și probez, apoi comand online.
Așteptăm reducerile sau ne facem oricând poftele vestimentare?
Nici, nici. Ce le recomand clientelor mele este să își stabilească un buget, dar mai înainte o listă de cumpărături în funcție de ce au acum în dulap și ce nevoi au pentru viitor.
Pentru unele articole e bine să așteptăm reducerile sau pentru anumite branduri. Uneori ne facem și o poftă vestimentară care ne aduce bucurie și cu care facem cinci ținute cu ceea ce avem deja în dulap. Asta e regula de aur.
SHOPPINGUL LA TINE ÎN DULAP E CEA MAI BUNĂ TERAPIE
În prezent, la nivel mondial, ne confruntăm cu o criză a deșeurilor din industria modei. Ce consideri că am putea face pentru a reduce risipa de haine?
Din păcate da. E o nebunie cu producția de haine. Too much. Too much.
Am trei idei. Prima ar fi o invitație în magazinele SH – sunt comori acolo, doar timp și răbdare să ai. Dacă nu ai timp de mers în SH, atunci a doua idee este să ai grijă mai mare de hainele pe care le ai deja. Cu atenție pe materiale, cum se spală, cum se calcă și cum se păstrează în dulap. A treia idee este să te duci la dulap și să încerci o perspectivă nouă. Să porți diferit puloverul de acum doi ani, găsești idei și la mine, pe Instagram, sau pe Internet. E gratis. Shoppingul la tine în dulap e cea mai bună terapie, și nu costă.
![](https://i0.wp.com/www.duduiamagda.ro/wp-content/uploads/2024/01/image0.jpeg?resize=860%2C574&ssl=1)
Ce sfat îi dai unei femei care dorește să-și contureze stilul personal?
Răbdare și deschidere la experimentat. Să înceapă cu teoria legată de culorile și silueta ei. Apoi să își descopere stilul cu pași mici, cu privit în oglindă, cu mers prin magazine și testat croieli și materiale. Să meargă la muzee, să vadă filme clasice, să citească și să își ia inspirație din natură.
Sursă imagini: arhiva Sînzianei