Când Coco Chanel a decis să trimită bereta pe podium, acest accesoriu iconic călătorise deja, de-a lungul secolelor, pe capete de ciobani, muncitori, militari, intelectuali și artiști. De la stână până la Montmartre și apoi direct sub lumina reflectoarelor și în paginile revistelor de modă, bereta și-a croit drum în istorie și nu s-a oprit până nu a devenit o piesă statement. Versatilă și atemporală, în jurul ei s-au scris și încă se mai scriu multe povești.
Iulia Bucurei, în vârstă de 29 de ani, este una dintre scriitorii care duc mai departe povestea beretei. Cu multă migală, ea face broderie manuală. Deși e politehnistă la bază, cu specializare în ingineria și managementul producerii materialelor metalice, Iulia a prins un fir din copilărie și și-a dezvoltat propriul stil de a personaliza gulerașe, berete și mănuși. Așa a apărut Purr Embroidery, un brand cozy ca torsul unei pisici.
Cine sau ce a brodat în tine pasiunea pentru broderie manuală?
N-aș putea să spun exact ce sau cine m-a inspirat, însă am o amintire de pe vremea când aveam doar șase sau șapte ani și bunica mea cosea de mână ii și lucra la tot felul de accesorii de iarnă, iar eu o rugam să-mi înceapă și mie un fular sau o șosetă. Eram dedicată și îmi făcea plăcere să fac această activitate cu ea, însă, cu siguranță și dorința de a sta acasă cu fetița mea chiar și după ce va împlini 2 ani, m-a făcut să caut printre lucrurile care îmi aduc un zâmbet pe buze și îmi încălzesc inima atunci când le privesc.
Cu o fetiță și două pisici, cum reușești să mai păstrezi un strop de răbdare pentru o activitate care presupune atât de multă migală?
Atunci când faci ceva din pasiune, te dedici întru totul, fără efort! Simți că vrei să înveți cât mai mult, să oferi calitate, și nu cantitate, iar eu, atunci când ma simt epuizată, petrec timp în familie, mă joc cu fetița, ascult torsul pisicii, altfel zis iau o pauză, atât cât am nevoie și revin cu forțe proaspete!
Care este cea mai complexă broderie pe care ai realizat-o?
Cea mai complexă broderie pe care am realizat-o a fost și prima comanda pe care am primit-o. Clienta a dorit o beretă cu fundal de toamnă, frunze ruginii, galbene, soare și o bufniță colorată și veselă. Am avut câteva emoții pentru că nu voiam să dezamagesc, însă la final am fost amândouă mulțumite de rezultat.
INEVITABIL ÎMI LAS AMPRENTA ASUPRA CREAȚIEI,
ÎNSĂ ȚIN CONT DE PROFILUL CLIENTULUI
Cât timp aloci, în medie, unei creații?
Depinde de mulți factori. Dacă am materialele pe care le cere clientul și e vorba despre un model simplu, pe care l-am mai realizat, aloc aproximativ trei sau patru ore. Pe de altă parte, dacă este vorba despre ceva complex, spre exemplu un tablou cu detalii florale, minuțioase, ori e nevoie să brodez nume sau animăluțe, probabil timpul de lucru se va extinde undeva la șase ore.
La gulerașe e mai mult de muncă, deoarece e nevoie să croiesc și pe lângă broderia aleasă, însă îmi place ceea ce fac, motiv pentru care nu am calculat niciodata cât timp petrec per total. Mă gândesc doar la cât de minunat o să fie rezultatul final și că îmi aduce multă satisfacție și bucurie!
De unde te inspiri și, mai ales, ce faci când întâmpini un blocaj al creativității?
De obicei mă inspir din natură, iar ca sursă online utilizez Pinterest. Se întamplă câteodată să mă blochez, e normal, și încerc să iau o pauză de la ceea ce fac și să-mi concentrez atenția spre o altă creație pe care o pot duce la bun sfârșit, astfel nu las timp să apară sentimente care nu ar avea loc într-un hobby.
Ce primează în creațiile tale, personalitatea ta sau cerințele clientelor?
Întâi de toate, îmi place să ascult cerințele clientului, pun cât mai multe întrebări și cer detalii despre culori, model, preferințe personale ale acestuia, apoi, fiind un accesoriu personalizat, inevitabil îmi las amprenta asupra creației, însă țin cont de profilul clientului și de modelul ales astfel încât acesta să fie mulțumit de rezultatul final.
Din câte știi, pe unde se plimbă, zilele astea, beretele și gulerașele tale?
Cele mai multe prin București, dar am avut comenzi din toate colțurile României. Momentan nu trimit în afara țării, dar voi lua în considerare dacă vor fi cereri în viitor.
FAPTUL CĂ POȚI SĂ-ȚI PERSONALIZEZI UN ACCESORIU
POATE SĂ TE SCOATĂ DIN ANONIMAT
Ce te motivează să fii constantă în ceea ce faci?
Ador să primesc feedback de la clienți. Cei mai mulți dintre ei îmi scriu de îndată ce primesc coletul, în vreme ce alții îmi trimit poze sau mă etichetează în stories atunci când îmi poartă creațiile. Asta îmi aduce bucurie și satisfacție! În același timp, îmi place ceea ce fac și am susținerea nemarginită a soțului meu. El a avut încredere în mine încă de la început, iar pentru asta țin să-i mulțumesc!
Cât de apreciată simți că este broderia manuală într-o eră în care moda este confiscată de industria fast-fashion?
În mod evident, nu putem concura cu industria fast-fashion, dar cred ca și broderia manuală are locul ei și încă sunt oameni care apreciază astfel de detalii. Faptul că poți să-ți personalizezi un accesoriu poate să te scoată din anonimat, să te simti vazută, să primești complimente într-o zi când credeai că nimic nu te mai poate face să te simți bine.
Să ne imaginăm că ești o beretă. Ce culoare ai și ce broderii porți?
Sunt o beretă albastru deschis, simplă, brodată doar cu 2 cu păpădii. Vorbesc despre acele plante în care se suflă, apoi se pun dorințe. Păpădiile nu cresc în locuri umbroase, ci în locuri cu soare. Las aici un citat care reprezintă ceea ce vreau să transmit: Some see a weed, others see a wish! (sursa citatului este necunoscută).
Căror personaje din literatură sau personalități istorice crezi că li s-ar potrivi creațiile tale?
Mi-o imaginez pe Marilyn Monroe purtând o beretă roșie cu motive florale simpliste, ceva subtil, dar de efect. Elena Văcărescu ar fi ales cel mai probabil o beretă neagră cu flori albe (recomandare de poezie: Mi-am pus iubirea).
Ce planuri ai pentru brandul pe care l-ai brodat, Purr Embroidery?
Îmi doresc să-mi îmbunatățesc tehnica, să realizez și alte tipuri de produse (fundițe de pus în păr, accesorii pentru bebeluși, decorațiuni pentru Crăciun etc.), să fac cât mai mulți clienți fericiți și, în același timp, să mă bucur de timpul petrecut acasă.
foto: arhiva personală