Oricine are televizor, internet sau folosește mijloacele de transport în comun știe că, în prezent, e la modă preocuparea față de criza imigranților. Toată lumea are impresia că știe ceva despre valurile de refugiați care vin din Orientul Mijlociu. Din păcate, unii nu știu cum să-și selecteze informațiile și au fost cuprinși de teoria consipirației. Cică imigranții vin să ne ia mâncarea din farfurie, să ne islamizeze, să ne violeze, să ne pună bombe și să ne omoare. Au apărut meme-uri rasiste și s-au creat comunități online penibile în care diferite creaturi cu mintea îngustă dezbat despre cum rezistă ei în fața manipulării fără să-și dea seama că deja au ingerat știri mincinoase.
Românul paranoic și cu înclinații naționaliste, care stă la umbră când via trebuie culeasă și drumurile trebuie reparate, se lamentează de pomană. El crede că refugiații vor să vină să ne ia locurile de muncă prost plătite și să ne lase fără pâine, când colo, spre rușinea noastră, imigranții se tem că vor ajunge în România.
Zilele trecute, m-a tulburat teribil un material pe care l-am văzut la Digi24. Un tânăr refugiat vorbea despre experiența sa din Ungaria : Eram 70 de oameni și ne-au dus într-o cameră de 20 de persoane. A trebuit să dormim în picioare pentru ca cei mici să poată dormi pe jos. Dacă nu eram de acord cu ce ne spuneau, ne-ar fi aruncat in Romania (…) Ce să facem în România? Nu e nimic de făcut acolo!, a declarat refugiatul. Mă dezgustă tratamentul inuman care le-a fost aplicat unor oameni pentru că au reușit să plece din mijlocul războiului. Ce să facem în România? Nu e nimic de făcut acolo. Auch! Asta a durut teribil. Înseamnă că avem probleme foarte grave dacă oamenii care au plecat din zone de conflict se feresc de România. Și chiar avem. Suntem săraci, rasiști, plini de prejudecăți și răi. Alde Cătălin Rădulescu, președintele PSD Diaspora, are impresia că imigranții care știu engleză și au ceasuri la mână sunt teroriști. Se teme să nu-i pună careva o bombă la fund când își duce copilul la locul de joacă. Mai bine s-ar teme să nu explodeze de atâta prostie. Sistemul de asistență socială e aproape infect, iar nivelul de trai nu e prea grozav. Chiar și concetățenii noștri dau România pe alte țări mai dezvoltate din punct de vedere economic.
Refugiații aspiră, în principiu, la Germania. Nu-i condamn. Potrivit Reuters, Statul german oferă mese gratuite și 143 euro pe lună, pentru nevoile primare. După trei luni, suma crește la cel mult 216 euro. Refugiații mai primesc 92 de euro pentru fiecare copil, în funcție de vârstă, iar după 15 luni, odată ce solicitarea de azi este aprobată, beneficiază de un ajutor de 400 de euro pe lună, plus cheltuieli de cazare și încălzire.
Guvernul german a alocat 6 miliarde de euro pentru găzduirea refugiaților. Există un plan privind construirea a 150 000 de locuințe sociale temporare și aproape 300 000 apartamente care vor fi construite de administrația locală. Germania, mai exact Merkel, își creează astfel imaginea de mamă a refugiaților. Așa își spală păcatele după reacția față de criza grecească. Pe lângă asta, Germania trăiește o criză demografică. Are nevoie de locuitori, de populație tânără, aptă pentru muncă.
Așadar, Germania a alocat fonduri pentru refugiați și dispune de oportunități pe piața muncii. Avantaje atât pentru gazdă, cât și pentru refugiați. Oricât s-ar înghesui imigranții să ajungă acolo, ministrul de Interne, Thomas de Maiziere e categoric și a introdus controale la frontiere pentru a-i avertiza pe refugiați că nu pot alege în care țară vor fi găzduiți: Nu le putem permite refugiaților să aleagă liberi unde vor sa stea — acest lucru nu se întâmplă nicăieri in lume, a declarant de Maiziere, potrivit Reuters. De asemenea, Austria, Slovacia și Olanda au pus și ele noi controale la granițe.
România face și ea ce poate. Țara noastră ar trebui să primească 6350 de refugiați, însă potrivit MAI, dispunem de doar 1500 locuri, distribuite în Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Timişoara, Rădăuţi şi Şomcuta Mare. După primirea unei forme de protecție în România, Ministerul Muncii va acorda imigranților, la cerere, un ajutor social de 5.4 lei pe zi de persoană, timp de cel mult 9 luni.
Ajutorul presupune asistenţă materială de hrană în limita sumei de 3 lei de persoană pe zi, cazare în limita sumei de 1,8 lei pe zi şi alte cheltuieli, în limita sumei de 0,6 lei de persoană pe zi. Drepturile de masă şi alte cheltuieli se acordă solicitantului de azil, la cerere, prin plata bilunară, în avans şi în numerar, a sumelor stabilite, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări.
Oamenii vor primi gratuit săpun, detergent și alte obiecte pentru igiena personală. De asemenea, tot gratuit, ei au dreptul la asistenţă medicală primară şi tratamentul prescris de medic, asistenţă medicală spitalicească de urgenţă şi tratament în cazul unei boli cornice.
Dacă obțin dreptul de ședere în România, imigranții sunt incluși în programe de integrare socială: cursuri de limba română, consiliere psihologică și sunt informați cu privire la drepturile pe care le au în țara noastră (locuință, educație, asistență socială etc. ).
După primirea statutului de refugiat, imigrantul primește un CNP care va fi trecut în permisul de ședere, în baza căruia se va putea angaja cu contract de muncă. De asemenea, el va putea să-și facă un paşaport pe baza căruia pot călătorii în statele Uniunii Europene. El va avea toate drepturile pe care le au cetăţenii români, exceptând dreptul la vot, dreptul de a fi ales și alte drepturi politice. Timp de nouă luni, dacă nu-și găsește serviciu, un imigrant primește ajutor lunar de 540 de lei.
De la începutul anului și până în prezent, 381 000 de refugiați au ajuns în zona UE.
ONU estimează că până la finalul anului vor mai veni încă 400 000. Majoritatea imigranților vine prin Grecia din Turcia, iar de acolo merg prin Balcani și Ungaria. Alții pornesc din Libia spre Mediterană, cu principale ținte Austria, Germania și Suedia, țările cele mai dezvoltate economic din Europa și cu cele mai relaxate politici privind refugiații.
Imigranții rămân blocați în Grecia, Ungaria sau Italia pentru că Regulamentul Dublin prevede că refugiații trebuie să ceară azil în prima țară din UE în care ajung, dar nu specifică criteriile de calificare pentru azil. În momentul în care condițiile de trai din Siria s-au înrăutățit, premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut trimiterea unor ajutoare în valoare de 3,4 miliarde de euro în Turcia, Liban și Iordania, pentru a scădea numărul de refugiați care pleacă din zonele de conflict.
Imigranții fug de violențele din Orient (Siria, Irak, Afganistan, Libia, Somalia etc.). Papa Francisc încurajează UE să primească cât mai mulți refugiați. Țări precum România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Spania s-au opus cotei impuse. Unul dintre motive este capacitatea de a adăposti imigranții. Pe de altă parte, Viktor Orban probabil confundă refugiații cu extratereștri că vor să-l invadeze.
Toată lumea crede că știe ceva despre imigranți, însă nimeni nu știe nimic. N-am plecat cu ei din Orient, din mijlocul bombelor, n-am murit cu ei în mașina frigorifică abandonată în Austria, nu ne-am înecat în Marea Mediterană, nu am fost victimele traficului de persoane, nu pe noi au urinat niște nemți neo-naziști, nu ne-a pus piedică o jurnalistă maghiară când alergam cu copilul în brațe, n-am dormit prin gări cu ei, nu împotriva noastră se construiesc garduri de fier, nu ne-au prins violențele la granița sârbo-maghiară și nu ne strivește pe noi un curent național socialist. Creștinismul începe să moară în Europa, și nu pentru că vin islamiștii, ci pentru că Ungaria nu a auzit de omenie, cum n-a auzit nici de spirit european și nici despre corectitudine politică. Indivizii sunt tot mai goi și orbiți de răutate. Care este soluția? Pacea mondială, așa cum o prescriu fotomodelele la toate concursurile de frumusețe. Dar cum ajungem la pacea mondială? Cum oprim războiul?
Iată un filmuleț animat pentru a înțelege ce înseamnă criza imigranților.
http://9gag.com/tv/p/az2bNN/the-european-refugee-crisis-and-syria-explained?ref=fbl9
Îbtru totul de acord ! Toată lumea „civilizată” o blamează pe Merkel că a permis un aflux maisv de imigranți, dar de fapt, numai ea a avut acel spirit creștin și omenie care se presuoune că ar trebui să existe într-o țară civilizată. Desigur însă că acei care au trăit toată viața în puf se tem de venirea „sărăntocilor”, ca nu cumva să le ia vreun fulg din puful lor.
Cât despre alte țări, ar trebui să le crape obrazul de rușine ! Franța, de exemplu, care era cunoscută drept „mama democrației”, evacuează refugiații în plin câmp la Calais, și îi ține sub amenințarea poliției să nu cumva să ajungă într-un loc mai uman. Mă gândesc că, Doamne-ferește, am fi putut fi noi în locul lor ! Se verifică deci afirmația aceea din fabula lui Grigore Alexandrescu. „Noi vrem egalitate, dar nu pentru căței.”