Dr. Adelina Popa, medic dermatolog, specialist în dermato-venerologie, chirugie dermatoscopică și estetică medicală, ne ajută să dezlegăm câteva dintre tainele îngrijirii pielii. Hidratarea, SPF-ul și informarea permanentă sunt regulile de bază când vine vorba despre skin care. Toate costă timp, bani, răbdare și eliberare de prejudecăți, însă rezultatele sunt mereu pe măsura investiției. Niciodată să nu uiți, însă, că înainte de a fi despre frumusețe și tinerețe, îngrijirea pielii e despre sănătate și stare de bine.
Despre frumusețe s-au scris multe de-a lungul timpului. Stuf, ace, pene și penițe au lăsat în urma lor slove despre estetică. Oricât de poetic ar suna, frumusețea nu are doar o parte… frumoasă, ci are și o parte grea. Au simțit-o și Cleopatra, și Marie Antoinette, și Marilyn Monroe, și o simt și azi, toate femeile, indiferent dacă sunt celebre sau nu. De câteva decade, pe lângă idealul de frumusețe mereu în schimbare, în jurul nostru gravitează și confuzia cu privire la ritualul de îngrijire a pielii. Pentru o singură problemă facială avem promisiuni de la o mulțime de branduri și recomandări cu căldură de la de zece ori mai mulți creatori de conținut. Piața dermato-cosmeticelor din România a depășit deja, în 2022, pragul de 120 de miloane de euro și este într-o continuă creștere. În același timp, și informația a început să fie din ce în ce mai stufoasă și accesibilă, chiar de mare ajutor când știi să-ți alegi sursa. Când credeam, în sfârșit, că am aflat aproape toate necunoscutele din ecuația ritualului de skin care, iau amploare controversatele tratamente estetice.
Care sunt noutățile de sezon în materie de estetică medicală?
În materie de estetică medicală, noutățile culese de la marile congrese internaționale se concentrează pe tratamentele de reverse aging. Mai exact, pe găsirea de soluții pentru a opri îmbătrânirea pielii și chiar de a șterge câțiva ani de pe chip, în special prin intermediul biostimulatoarelor de colagen.
AM AVUT PACIENTE CARE S-AU PREZENTAT ÎN CABINET
CU POZE PRELUCRATE CU DIFERITE FILTRE
Televiziunea și platformele de social media modelează standardele de frumusețe. Ce responsabilitate simțiți că aveți ca medic în gestionarea acestor idealuri?
Nu de puține ori, am avut paciente care s-au prezentat în cabinet cu poze prelucrate cu diferite filtre. Din păcate, aceste filtre schimbă inclusiv structura osoasă, ceea ce nu este posibil în practica medicală estetică. Rolul nostru ca medici este de a consilia pacientul în cabinet pentru a-i furniza informații reale. De asemenea, în cazul meu, este și de a răspândi informație reală pe rețelele sociale și în alte mijloace de comunicare, pentru a educa pacientul cu privire la veridicitatea unor lucruri.
Ați refuzat vreodată să satisfaceți anumite solicitări de-ale pacientelor?
Nu am refuzat, însă am schimbat viziunea pacientei asupra procedurii dorite prin informarea acesteia ca nu i se potrivește cea ce își propusese și i-am oferit alternative. Vreau sa menționez că toate pacientele din această categorie au fost încântate de rezultatul obținut după consilierea mea.
Care sunt cele mai frecvente motive pentru care pacientele vin în cabinetul dumneavoastră?
Cele mai frecvente motive sunt nevoia unei soluții de estetică medicală pentru a lifta zona mijlocie și inferioară a fetei. Cea mai frecventă frază pe care o aud: “Doamna doctor, vreau să facem ceva astfel încât să nu mai am fața căzută și suparată.”
Aveți și pacienți bărbați? Ce îi preocupă pe dumnealor?
Da, am și pacienți bărbați. De cele mai multe ori, pacienții bărbați vin pentru tratarea cicatricilor post-acneice. De asemenea, am și pacienți care vor sa șteargă ridurile sau cearcănele.
Injecțiile cu acid hialuronic sunt printre cele mai frecvente proceduri minim-invazive pentru redobândirea tonusului pielii și nu numai. Ce limite de vârstă și contraindicații impun acest tratamente?
Limita inferioară de vârstă este de 16 ani, cu menționarea că între 16 și 18 ani, injectarea cu acid hialuronic este posibila doar cu acordul unui părinte sau tutore legal. Nu avem o limită superioară, însă e necesar să adaptăm tratamentul cu acid hialuronic dacă avem un pacient foarte în vârstă. Contraindicații există în caz de sarcină și alăptare (pentru că nu există studii în cazul acestor categorii de paciente), infecții active la nivelul zonei de injectare și afecțiuni cronice grave decompensate.
Cât durează efectul și la ce ar trebui să se aștepte pacienta?
În funcție de tipul de acid și zona injectată, efectul poate dura între patru luni (dacă este prima injectare în buze și se folosește un acid slab reticulat) și 1.5-2 ani în zona mentonului, pomeților deoarece se folosește acid cu grad ridicat de vâscozitate.
Care sunt cele mai supărătoare prejudecăți pe care le-ați auzit cu privire la injectarea cu acid hialuronic?
Cele mai supărătoare prejudecăți sunt cele prin care se sugerează că “dacă ne injectăm acid hialuronic la tinerețe, la bătrânețe ne va cădea fața”. Ei bine, nu este adevărat! Procedura va face ca la bătrânețe să avem un aspect mai bun.
Un alt tratament care face senzație în rândul doamnelor și al domnișoarelor este microneedeling-ul. Cui îi este recomandată această procedură și ce beneficii aduce?
Microneedling-ul este adesea recomandat deoarece în funcție de substanțele pe care le folosesc medicii în timpul tratamentului, pot fi ameliorate și sau chiar tratate o plajă largă de afecțiuni cutanate: riduri fine, hiperpigmentări, cicatrice, vergeturi, pori dilatați, acnee și semne post-acneice. Atenție, însă, acest tratament se face doar pentru hidratarea, luminarea și a întreținerea tenului.
Care sunt cele mai mari trei mituri de îngrijire a pielii pe care le-ați identificat în social media?
1. Crema SPF rezistentă la apa nu necesită reaplicare – este un mit, deoarece chiar dacă există produse de protecție solară pe cutia cărora scrie “rezistent la apă”, asta nu înseamnă că poți intra de câte ori vrei și să stai cât vrei în apă, fără a reaplica crema. Concentrația de cremă protectoare scade treptat la contactul cu apa și astfel protecția devine insuficientă.
2. Produsele naturale sunt mai bune decât cele “procesate” – este un mit, deoarece calitatea și siguranța unui produs de îngrijire a pielii depinde atât de formularea lui, cât și de nivelul de testare. Produsele sintetice care au studii riguroase în spate sunt sigure, în timp ce unele ingrediente naturale precum uleiuri esențiale sau tincturi cauzează frecvent dermatite alergice sau iritative cu multiple riscuri pe termen lung (spre xcemplu, hiperpigmentări, sensibilitate etc.)
3. Dermato-cosmeticele pot elimina complet ridurile – este un mit, deoarece în realitate doar le pot ameliora. Într-adevăr, este foarte importantă prevenția solară si hidratarea.
RUTINA DE SKIN CARE TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ
SIMPLĂ ȘI ADAPTATĂ NEVOILOR NOASTRE
Există o mulțime de creme și serumuri pe piață. Astfel, de multe ori, ajungem să cumpărăm și să folosim mai multe produse decât ar fi necesar. Care sunt dermato-cosmeticele de care ne putem lipsi?
Rutina de skin care în prea mulți pași este o mare aberație. În realitate, ea trebuie să rămână simplă și adaptată nevoilor noastre. Nu poate lipsi crema hidratantă, crema de protecție solară dimineața si un produs cu retinoid mai blând sau mai potent (în funcție de ten), seara. Restul produselor se aplică doar în funcție de nevoile noastre, neexistând o regulă general valabilă.
Pliculețe de ceai, felii de castravete, șapte ore de somn pe noapte, creme, cremițe, LED-uri, jad, injecții și o mulțime de alte recomandări poartă în ele promisiunea estompării cearcănelor. Până la urmă, ce putem face pentru a scăpa într-adevăr de ochii de raton?
Cearcănele întunecate sunt, de fapt, de mai mai multe feluri. Dacă avem lipsă de volum (“scobituri sub ochi” sau “ochi înfundați”) avem nevoie de estomparea cearcănelor cu acid hialuronic efectuată de către un medic cu experiență în efectuarea acestei procedure.;
Dacă avem cearcăne vineții, acestea sunt cauzate de acumulările de sânge care se oxidează și se vede prin transparența pielii. Putem folosi creme și mezoterapii pentru a ajuta vascularizația la nivel local.
Dacă avem cearcăne brune, acestea sunt datorate acumulării de pigment. Avem nevoie, în primul rând, de protecție solară, dar și de cremă și serum cu efect depigmentat (vitamina C, vitamina E, acid azelaic sau acid kojic) pentru că acestea intervin în procesul de producție a melaninei, una din cauzele cearcănelor întunecate. Astfel de produse se găsesc și în mezoterapia pe care o efectuez pentru această problemă.
Care sunt principalele obiceiuri care afectează tenul fără să ne dăm seama?
Printre principalele obiceiuri care ne afectează tenul sunt: folosirea produselor vechi de make-up și a ustensilelor cu reziduuri, alimentația nesănătoasă (mese bogate în produse lactate și produse procesate), folosirea în exces a acizilor și a exfolianților (usucă pielea și afectează microbiomul cutananat, faptul că nu schimbam fașa de pernă suficient de des poate agrava acneea, iar dușurile lungi și fierbinți sunt îndepărtate uleiurile naturale ale pielii are au rol protector.
HIDRATAREA ESTE ESENȚIALĂ NU DOAR PENTRU STAREA GENERALĂ DE SĂNĂTATE, CI ȘI PENTRU MENȚINEREA FRUMUSEȚII PIELII
Vine vara. Ce instrucțiuni de folosire aveți pentru piele?
Vara aduce vreme însorită și distracție în aer liber, dar și potențiale daune pentru pielea noastră. Căldura arzătoare, razele UV dăunătoare și umiditatea crescută pot duce la diverse probleme ale pielii dacă nu avem grijă corespunzătoare.
Rămâi hidratat (din interior și din exterior!)
Hidratarea este esențială nu doar pentru starea generală de sănătate, ci și pentru menținerea frumuseții pielii. Pielea deshidratată are aspect uscat, tern și solzos. Vei începe să observi chiar și apariția liniilor fine și a ridurilor. Acestea fiind spuse, trebuie să creștem hidratarea atât prin aportul de lichide, cât și prin emolierea corespunzătoare a pielii, deoarece din cauza temperaturilor ridicate transpirăm mai mult și pierdem mai multe lichide decât în mod obișnuit.
Crema de protecție solară este obligatorie!
Crema de protecție solară este esențială pentru rutina ta de îngrijire a pielii pe timpul verii! Razele UV dăunătoare pot afecta pielea, cauzând arsuri solare, îmbătrânire prematură și un risc crescut de cancer de piele. Folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu spectru larg și cu un SPF de 50, aplicând-o generos pe toate zonele expuse ale pielii cu reaplicare la fiecare două ore.
AR TREBUI SĂ FOLOSEȘTI CREMĂ DE PROTECȚIE SOLARĂ
CHIAR ȘI ÎN ZILELE ÎNNORATE
Sfat profesional: optează pentru o cremă de protecție solară cu ingrediente minerale, cum ar fi dioxidul de titan și oxidul de zinc. Acești compuși naturali stau pe suprafața pielii și reflectă lumina soarelui, astfel încât radiațiile UV să nu penetreze pielea. În plus, ingredientele active reflectă razele UVA și UVB și sunt eficiente imediat după aplicare.
Dacă ești predispus la hiperpigmentare, alege o cremă de protecție solară minerală cu nuanță. Oxizii de fier sunt un ingredient cheie în cremele de protecție solară cu nuanță și sunt cunoscuți pentru blocarea luminii vizibile/luminii albastre, care poate contribui la producerea de pigment pe piele.
Știai că… ar trebui să folosești crema de protecție solară chiar și în zilele înnorate? Deși norii pot acoperi razele soarelui, ei nu pot opri razele UV. Și, în timp ce razele UVB nu pot penetra sticla, razele UVA pot face acest lucru. Expunerea la UVA duce la degradarea colagenului și poate accelera semnele îmbătrânirii. Prin urmare, protecția este necesară chiar și în interior sau când stați în mașină!
Îmbrățișează antioxidanții!
Antioxidanții sunt supereroi pentru pielea ta, mai ales pe timpul verii. Soarele poate cauza formarea unor molecule instabile, numite radicali liberi, care dăunează celulelor pielii. Dar alimentele bogate în antioxidanți, precum fructele de pădure, citricele, verdețurile și ceaiul verde, pot stabiliza acești radicali liberi, astfel încât să nu afecteze celulele pielii tale.
De asemenea, ia în considerare utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E și extractele de ceai verde, pentru a întări apărarea pielii împotriva daunelor cauzate de mediul înconjurător.
Nu purta niciodată make-up la plajă!
La plajă, nu mergem niciodată machiate, pentru ca exista efectul de fotosensibilizare dat de multe substanțe care intră în componența produselor de make-up. Aparent nu sunt nocive, însă atunci când le aplicăm pe piele, fac o reacție chimică fototoxică în fața razelor solare și nu numai la ultraviolete, ci și la lumina vizibilă. Astfel crește riscul de reacții alergice sau toxice și arsuri la nivelul pielii.
foto reprezentativă: arhivă personala dr. Adelina Popa
foto: freepick.com (1), lookstuio via freepick.com (2), Andrea Piacquadio via pexels.com (3), wayhomestudio via freepick.com (4), freepick.com (5).