Andreea Trandafir a dat hainele la dungă pe ținute ale căror țesături încă au amintirea vântului ce adie prin lanuri. După zece ani de activitate în domeniul bancar și câteva experiențe de antreprenoriat, ea a renunțat la gulerul alb și a fondat primul brand românesc de modă sustenabilă. Astăzi, Verlinne nu e doar o etichetă, ci este o celebrare a feminității și o manieră conștientă de a alege cu ce să te îmbraci pe termen lung.
Chiar dacă semnificația vestimentației nu mai gravitează de mult în jurul identității culturale, nu înseamnă că outfiturile pe care le abordăm trebuie să fie lipsite de sens. Dincolo de exprimarea statutului social, de etalarea unei declarații de stil sau de reflectare personalității, putem purta un manifest pentru anumite principii și valori. Subtilitatea unui articol de îmbrăcăminte atrage atenția mai mult decât crezi și duce mesajul tău mai departe în lume. Într-adevăr, croiala îți dă de gol silueta, culoarea transmite că știi ce anotimp ești, însă materialul și detaliile te definesc fără rețineri.
Ce înseamnă pentru tine moda sustenabilă?
Pentru mine, conceptul de modă sustenabilă însumează niște comportamente atât din partea brandurilor, cât și din partea consumatorilor. Brandurile produc responsabil, folosind materiale naturale, biodegradabile și regenerabile, în condiții bune de muncă. În același timp, clienții sunt atenți la aceste aspecte, nu consumă în exces și, de asemenea, încurajează acest model de comportament. Altfel spus, din perspectiva clientului, pentru mine moda sustenabilă înseamnă să nu mă grăbesc sau să cumpăr impulsive, ci să iau decizii responsabile, să folosesc produsele cumpărate cu bucurie timp îndelungat, cu apreciere față de persoanele care le-au creat.
Când a început să te preocupe acest domeniu?
Ideea din spatele brandului a fost una din zona sustenabilității, fără ca neaparat să știu atunci că așa se numește. În 2015, când mi-am conturat ideea, cuvântul sustenabilitate, cu toate sensurile lui de astăzi, nu era pe buzele tuturor. De fapt, atunci, nu prea îl auzeai nicăieri. Eu mi-am dorit să creez piese vestimentare din in, care să se potrivească multor siluete și să reziste în timp. Așa a început să mă preocupe domeniul sustenabilității.
Verlinne, odinioară Lin, este primul brand românesc de modă sustenabilă. Ați fost primii într-una dintre cele mai riscante piețe, slow fashion. Cum a reușit un brand sustenabil nu doar să se lanseze, ci și să se afirme într-o lume în care domină curentul fast fashion?
Cred că cel mai mult a contat corectitudinea și transparența din relația noastră cu clientele și apoi răbdarea noastră. Răbdarea este foarte importantă într-o afacere, mai ales dacă activează într-un domeniu oarecum nou, care are nevoie de timp pentru a defini și a atrage clienți.
Provocarea cea mai mare a fost să nu ne abatem de la valorile pe care am așezat brandul încă de la început. În general, peparcurs apar foarte multe tentații care pot părea mult mai profitabile, iar în cazul nostru cu atât mai mult, pentru că era o zonă destul de puțin explorată și părea cumva, că înotam împotriva curentului. De ce să folosești materiale așa de scumpe? De ce să nu faci stocuri? De ce să oferi personalizare? Și, la urma urmei de ce să folosești materiale naturale, care, știm cu toții, se șifonează? Da, asta era mereu una dintre întrebări. Și aici, intervine, cum ziceam, răbdarea. Am avut răbdare să dăm răgaz clientelor să ne cunoască și să se obișnuiască cu ceea facem și, mai ales, cum facem în atelier.
CLIENTA NOASTRĂ NU ESTE DEFINITĂ NEAPĂRAT DE VÂRSTĂ
SAU DE FORMA CORPULUI, CI DE UN ANUMIT STIL DE VIAȚĂ
ȘI DE MODUL ÎN CARE VEDE LUMEA
Ce faceți pentru a lăsa cât mai puține urme în atelier și pe Planetă?
În primul rând, pentru a nu produce în exces, 80% dintre produsele noastre sunt realizate în baza comenzilor. Pe această cale, trebuie să spun că apreciem foarte mult și răbdarea clientelor noastre în a aștepta o comandă chiar și până la două săptămâni.
De asemenea, fiindcă nu ne place risipa, folosim resturile de materiale pentru realizarea unor accesorii (de exemplu, elasticele pentru păr NOWASTE) sau le donăm altor creatori care fac obiecte mici (spre exemplu, broșe) sau unor oameni care fac diferite activități cu copii.
Și nu în ultimul rând, ne ambalăm produsele folosind doar hârtie și carton. Ne-am propus să renunțăm cât mai curând și la pungile de curierat din plastic.
Creațiile Verlinne reflectă stilul personal sau le gândești astfel încât să acoperi individualitatea cât mai multor cliente?
Întotdeauna plec de la dorința de a crea haine care să poată fi purtate de cât mai multe femei, fiecare cu silueta și individualitatea ei. Clienta noastră nu este definită neaparat de vârstă sau de forma corpului, ci de un anume stil de viață și de modul de a vedea lumea.
Care este piesa statement ce poartă eticheta Verlinne?
Aș zice că piesa de bază este rochia. Ne caută clientele, în primul rând, pentru rochiile noastre de in. Și dacă e să dezvolt mai departe, cele mai iubite rochii, sunt rochia petrecută și smock dress.
ÎN GENERAL, BRANDURILE DE MODĂ SUSTENABILĂ
NU URMĂRESC NEAPĂRAT TOATE TRENDURILE ȘI MICRO-TRENDURILE, CI MAI DEGRABĂ PROPUN PIESE ATEMPORALE…
În opinia ta, care sunt avantajele investiției într-o garderobă sustenabilă?
Cel mai mare avantaj este că investiția într-o garderobă sustenabilă te ajută să îți definești stilul personal. În general, brandurile de modă sustenabilă, nu urmăresc neaparat toate trendurile și micro-trendurile, ci mai degrabă propun piese atemporale care pot fi stilizate în multe feluri. Fiind un consumator de modă sustenabilă, nu mai ai acea presiune de a te supune ultimelor trenduri, și, prin asta, îți acorzi posibilitatea definirii propriului tău stil.
Apoi, garderoba sustenabilă, din perspectiva mea, înseamnă piese vestimentare de calitate care, pe termen lung, se dovedesc a fi avantajoase financiar. Sunt mulți influenceri care au calculat cât îi costă, de fapt, o piesă creată de un brand sustenabil, împărțind prețul produsului la numărul de purtări, reieșind astfel un cost mai avantajos decât la piesele fast fashion. Piesele fast fashion pot avea un preț semnificativ mai mic, dar vor fi purtate de mult mai puține ori.
Care sunt cele cinci piese timeless pe care orice femeie ar trebui să le aibă în dressing?
Nu aș putea da un sfat de genul acesta deoarece nu sunt stilist, dar mie sigur nu o să-mi lipsească niciodată din dressing o rochie midi all seasons în care să mă simt eu însămi, o bluză albă (fie ea cămasă din in, un tricou de calitate sau o bluză statement), o pereche bine croită de jeans, o rochie lungă și lejeră de purtat în sezonul cald (și nu numai) și un sacou, blazer sau cardigan dintr-un material de foarte bună calitate.
AȘ RENUNȚA LA TOATE PIESELE VESTIMENTARE
CU CARE NU ÎMI DORESC O RELAȚIE PE TERMEN LUNG
Cum arată consumul de modă sustenabilă în România?
Consumul de modă sustenabilă în România, dacă îl iei de sine stătător, arată foarte bine. Consumatorul conștient, care alege branduri de modă sustenabilă și piese care se încadrează în acest segment, este deja bine documentat, cunoaște acest subiect, știe ce implică moda sustenabilă și ce probleme încearcă să rezolve. Pe de altă parte, acest consumator este, evident, în minoritate. Deci, prin comparație, consumul de modă sustenabilă în România, mai are mult loc pentru a crește.
La ce piese vestimentare ar trebui să renunțăm chiar acum?
Eu aș renunța la toate piesele vestimentare cu care nu îmi doresc o relație pe termen lung.
Nu haina face pe om, însă…
Haina are ceva de spus despre tine. Fie că ne place sau nu, imediat ce vedem pe cineva, observăm cum este îmbrăcat și creierul nostru deja face niște asocieri. De câte ori nu se conturează și în filme sau în cărți un personaj și prin felul în care este îmbrăcat?
Ce combinații de culori și materiale ne recomanzi să purtăm în sezonul primăvară-vară 2024?
Materiale naturale, evident. În primul rând, in! Cât privește culorile, noi, la Verlinne, am ajuns la concluzia că niciodată nu există o anumită culoare predominantă, care să fie preferată de majoritatea clientelor. Mie, spre exemplu, anul acesta, îmi place roșul.
Ce ne pregătiți?
Tocmai am lansat noua colecție, care, dacă ar avea un nume, s-ar numi Dreams and other Wanderings.
foto: arhiva Verlinne