Uneori, poveștile obiectelor decorative sunt spuse în doar clasicele trei cuvinte. Știi tu…cuvintele alea rușinoase care scot la iveală latura noastră superficială, deoarece nu avem timp să facem cercetări, să privim lucrurile în profunzimea lor, să punem preț pe esență. Alteori, poveștile obiectelor decorative chiar sunt povești. Au și zâne. Văd în Monica și Bogdan un fel de zâne contemporane care transformă lemnul, betonul, cartonul și materialele textile în creații unicat pe măsura viitorului posesor. Pentru că veioza trebuie să-ți lumineze casa chiar și atunci când curentul este oprit, iar cuierul trebuie să te agațe de cum l-ai zărit, mi-am zis că este cazul să facem cunoștință cu creativii care au fondat Atelier KIKU.
Cum a început acel episod în care v-a venit ideea de a crea Atelierul KIKU?
Creăm de ceva vreme obiecte decorative personalizate pentru cei dragi și ne-am hotărât că aceasta este ceea ce dorim să facem zi de zi. Așa că a apărut Atelier KIKU. Am pus pe o hârtie ideile primelor produse, am făcut achizițiile necesare pentru a începe execuția lor și ne-am pus pe lucru.
De ce ați ales acest nume?
Kiku în japoneză înseamnă crizantemă și este un simbol al longevității și al renașterii. Aceste două caracteristici ne reprezintă în idealurile noastre. A pornit ca un proiect de renaștere personală și profesională și ne dorim să fim cât mai longevivi în activitatea noastră. În plus, ne place să ne jucăm cu literele: KI este Bogdan și KU este Monica.
Cum ați caracteriza stilul KIKU?
Cred că ne caracterizează stilul urban eclectic, dar suntem deschiși la nevoile publicului nostru.
Câte obiecte decorative ați realizat până în prezent?
Până acum avem 39 de modele de obiecte decorative (corpuri de iluminat, cuiere de haine și bijuterii, obiecte decorative pentru casă, grădină, birou și pentru copii) pe care le-am adăugat pe kiku.ro, fiecare cu numărul specific de comenzi. Am realizat mai multe obiecte decorative și înainte de Atelier KIKU, așa că estimăm că ne apropiem de 100.
Care sunt etapele de lucru?
În general, etapele de lucru sunt următoarele: discuție cu clientul/ discuție de echipă despre un obiect pe care vrem să îl facem – design – prezentarea variantelor – achiziționarea materialelor de bază – crearea efectivă a obiectului – sesiune foto cu obiectul – livrarea către client – postarea pe site și pe Facebook.
Ce materiale folosiți în munca voastră?
Folosim mult lemnul, betonul, hârtia, cartonul, materialele textile și nu în ultimul rând metalul țeavă și sârmă – aluminiu, cupru, alamă. Elementele electronice, precum fire, fasunguri ș.a., sunt în mare parte din plastic. În ultima perioadă am început să ne împrietenim foarte bine și cu cele metalice folosite, spre exemplu, în crearea lustrei OCEAN.
La cine a ajuns cuierul Sticks, primul obiect pe care l-ați realizat vreodată?
Primul cuier STICKS a rămas la noi pentru că ne-a plăcut foarte mult și pentru că aveam nevoie de el. A fost creat ca o necesitate și l-am adoptat. Între timp am mai făcut un cuier la fel, care este disponibil pentru cumpărare.
Ce provocări întâmpinați în munca voastră?
Primele provocări au apărut atunci când am început să facem veioze. În magazinele mari nu se găsesc multe modele de fasunguri/ întrerupătoare/ fire, iar dacă se găsesc acelea sunt alb-negru. Ne-ar plăcea să avem un atelier mai mare în care să ne desfășurăm activitatea.
Ce satisfacții aveți?
Sunt două satisfacții mari: plăcerea de a face ceea ce ne dorim și bucuria clientului atunci când achiziționează un obiect personalizat. Restul sunt mici bucurii zilnice care ne motivează să continuăm.
Care este cel mai creativ moment al zilei?
Nu avem un moment creativ la oră fixă. 😀 Este o atmosferă relaxata și oricând avem o revelație o punem în practică.
Ce ritualuri sau superstiții aveți când vine vorba de creație?
Atunci când punem o etichetă cu Atelier KIKU trimitem și un gând frumos către cel care îl cumpără. Ne mai întrebăm uneori: „Oare ce mai face lustra SCHIRBA?” . Ne atașam de creațiile noastre și le ducem dorul…Ritualul dorului. 🙂
De unde vă inspirați?
Ne inspiră formele din natură, muza interioară și la anumite obiecte de pe Pinterest.
Vă apucați de treabă. Știți dinainte ce trebuie să faceți sau vă lăsați surprinși de produsul finit?
De cele mai multe ori știm dinainte cum va arăta produsul. Dar ne place să ne jucăm și pe parcurs rămânem impresionați de rezultate. Ambele variante sunt plăcute!
Cu ce vă mândriți?
Ne mândrim că avem idei creative pe care putem transforma în realitate. Cu creațiile noastre atunci când sunt apreciate. Ne mândrim că într-un timp atât de scurt de când am lansat Atelier KIKU (din martie 2016) am făcut atât de multe lucruri: avem site actualizat bilingv cu peste 40 de obiecte, fotografiile produselor, numărul de aprecieri de pe rețelele sociale. A fost un drum intens. Am avut curajul de a renunța la rutina job-ului fix pentru ca acum să facem ce ne place.
Prin ce se deosebesc creațiile voastre de celelalte existente pe piață?
Fiecare obiect lucrat manual se deosebește de altul și în fiecare obiect este amprenta creatorului. Când începem să lucrăm la un obiect ne pornim de la premisa de a face ceva diferit de ceva. Vrem să facem ceva asemănător nouă, să ne placă și să fie la un preț decent pentru un obiect decorativ handmade.
Ce contează mai mult, utilitatea unui lucru sau estetica lui?
Ambele sunt importante în egală măsură. Un obiect estetic și inutil rămâne doar un obiect estetic. Și un obiect util care nu este estetic e urât :D. Noi le îmbinăm pe amândouă: Bogdan e cu utilul și Monica cu esteticul.
De ce avem nevoie de obiecte decorative?
O casă este ca un fel de mâncare. Fără condimente, nu ai savura la fel gustul acesteia. Fiecare persoană are condimentele preferate și felurile de mâncare care îi plac. Așa este și propria casă: fără obiectele decorative ai fi parcă într-un loc străin ție. Nu ai fi ACASĂ! De aceea noi iubim să creăm obiecte customizate pe gustul și casa clientului.
Ce apreciați unul la celălalt când vine vorba de muncă?
Monica: Ingeniozitatea și responsabilitatea față de calitatea obiectelor create.
Bogdan: Atenția la detalii și calitățile artistice (foto și desen).
Ce faceți când nu meșteriți?
Citim, ne uităm la filme și documentare, ne plimbăm în natură cu Rudi, labradorul nostru, ne petrecem timp cu familia și prietenii, descoperim locuri noi în România.
Ce planuri de viitor aveți?
Vrem ca Atelier KIKU să devină un punct de referință pe piața de obiecte de design interior din România și, de ce nu, chiar și pe cea de afară.
Unde vă găsim?
Pe site-ul Atelier KIKU, pe Facebook și pe Pinterest.
Ce sfat aveți pentru cei care încă nu au timp sau curaj să-și lase creativitatea să iasă la joacă?
Să aibă încredere că totul vine la momentul potrivit. Și curajul, și timpul. Trebuie doar să aleagă ferm ce își doresc.
Sursă foto: Arhivă personală Monica și Bogdan