Conform tradiției, în luna septembrie, autoritățile sunt luate prin suprindere de începerea anului școlar. Ministerul Educației a descoperit că sunt 3000 de clădiri neautorizate sanitar, 480 autorizate parțial și 21.000 fără autorizație de securitate în caz de incendiu.
Până și problemele de matematică par floare la ureche în aceste școli, deoarece altele mai grave dau bătăi de cap, cucuie sau traumatisme craniene. Tavanele și pereții ar face orice să fugă din clasă, pe ferestrele care nu se închid, direct către wc-urile din curte. Le-ar amortiza căderea elevii care ajung la școală, deoarece nu sunt nevoiți să facă o navetă obositoare.
Deși Ministerul Educației nu are toate țiglele pe școală, s-a prins că există elevi care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, iar imposibilitatea de a plăti naveta ar putea fi un motiv care să-i conducă spre activități mai puțin educative. Astfel, la trei ani după ce ministrul Remus Pricopie (tipul ăla care crede că Romulus și Remus au fost crescuți de o vulpe) a plafonat naveta elevilor, a fost lansat, în dezbatere publică, un proiect prin care ar fi posibilă decontarea transportului din bugetul local în limita a 50 de km.
Copiii trebuie să ajungă neapărat la școală și se fac toate eforturile pentru a le fi oferită o educație cât mai bună. Cei de clasa a IV-a nu vor avea manuale de limba română, istorie, georgrafie și științele naturii, dar vor putea să învețe matematică, pentru a ști cum să-și calculeze ratele pe care le vor avea la bancă sau la cămătari atunci când vor deveni adulți. De asemenea, vor mai putea să adune câte kilograme vor avea ghiozdanele atunci când vor fi umplute cu cărțile și caietele speciale cumpărate de către părinți.
Nici elevii claselor a XI-a și a XII-a nu-și vor primi la timp manualele gratuite promise de Minister, deoarece procesul de achiziționare nu a fost gata atunci când ar fi trebuit. Astfel, adolescenții își vor pune pofta în cui sau vor rula unul și vor aștepta probabil câteva luni până să deseneze mustăți și organe genitale pe portretele lui Eminescu.
Oricum, ce să facă ăștia mici cu manualele? La examenul de bacalaureat n-au voie cu ele. Drept dovadă, în prima sesiune, s-au împiedicat vreo 41.037 candidați din toate promoțiile, iar în sesiunea de toamnă, au promovat doar 24% dintre cei 42.261 de candidați înscriși.
De vină sunt, bineînțeles, camerele de supraveghere socialiste care inhibă motoroașele geniilor nedescoperite. N-ai cum să gândești când ești filmat, căci ai nevoie de intimitate pentru a scrie un eseu, pentru a rezolva o matrice sau a desluși o hartă. Unde suntem aici, în 1984? Mai lipsește să rescriem istoria și să le prezentăm elevilor alte fapte decât cele reale. Cum? Lucrul ăsta se întâmplă deja?
La școală nu învățăm, ci memorăm. Primim note pentru cât de bine cât am reușit să tocim comentariile din cărțile pe care ni le-au vândut profesorii. Spre exemplu, când ne referim la poezia “Plumb” suntem învățați să vorbim despre o artă poetică simbolistă, metafore și o societate superficială care nu apreciază adevărata valoare. De ce nu ne spune nimeni că Bacovia a fost un bețiv notoriu, depresiv, complexat și leneș? Da, așa a fost Bacovia. Cum pot demonstra profa de română și doamna care a elaborat eseul că omul nu a fost în cavou, lângă un mort, atunci când a scris poezia “Plumb”? Dacă n-ar mai fi cenzurate viețile celor pe care îi găsim în manualele de limba română cu siguranță s-ar putea crea o punte de legătură între elevi și autori. Chiar nu ne-am prins că genialitatea asta distruge orice a existat uman și accesibil în poeți și scriitori? Cum putem să-i mai în curajăm pe tineri să scrie, să fie creativi, să gândească singuri dacă le băgăm pe gât cuvintele altora?
Găsim o lipsă de interes din partea ambelor părți. Este singura relație de reciprocitate care există între profesori și elevi. Elevilor nu le pasă, iar profesorilor nu le pasă că mucoșilor nu le pasă. Salariile sunt prea mici, iar tinerii sunt prea…simpli
Printre noi există și norocoși care au ocazia să meargă la facultate. Unii trec pe acolo precum gâsca prin apă, alții își dau silința crezând că așa își vor asigura un viitor. Spre deosebire de școala generală și liceu, la facultate chiar întâlnești și profesori. Da, profesori, ființele alea pasionate care își dau silința să te atragă la cursuri, deoarece vor să înveți ceva. Pe lângă asta, vor vrea să te ajute să ai curajul de a gândi singur.
Școala acreditată de Ministerul Educației este totodată și cea mai bună școală a vieții pe care ai fi putut să o faci. Înveți cum să răzbești într-un sistem în care există probleme de infrastructură, inegalitate, corupție, bullyng, ineficiență, materie învechită și lipsă de interes. Înveți să accepți faptul că în viață ești nevoit să faci și lucruri care îți plac mai puțin. Înveți să fii responsabil, flexibil, curajos și înveți cum să nu te lași mâncat de cei din jur.
Surse foto: theknowledgeplymouth.co.uk & unsplash.com