A venit toamna, acoperă-mi papanașul cu ceva… FRUCTOS (interviu)

Pentru a obține un borcan de fericire autentică, fără aditivi, praf de zâne și alți conservanți, se ia o linguriță, se pun grijile deoparte și încep căutările în cămara potrivită! Poate nu știai, însă de la pom și până la felia de pâine, dulceața trece prin foc și oală pentru a te cunoaște. Adevărata provocare începe de-abia în momentul întâlnirii voastre. Numai cineva cu adevărat curajos fructos poate culege zâmbete și sufla praful de pe amintirile tale din copilărie. Cu toate acestea, dulceața nu e doar despre alintarea papanașului, ci e un fel de a fi. Ioana Plopeanu ne va dezvălui mai multe. Bon appétit!

Înainte de orice, ca să știm cu cine avem de-a face, spune-mi, te rog, tu ce fel de dulceață ești?
Dacă printr-o întâmplare aș înceta să mai fiu Ioana și aș deveni brusc un sortiment de dulceță, cu siguranță mi-ar plăcea sa fiu una simplă, tare aromată, dar destul de rară. Este vorba despre dulceața de cireșe amare. O dulceață fără ingrediente complicate, ci mai degrabă simplă și plină de savoare!

Ce amintire memorabilă ai legată de o dulceață cu care te-ai întâlnit de-a lungul vieții?
Îmi amintesc cu bucurie și nostalgie de vacanțele de vară pe care le petreceam în compania bunicii mele materne și care, ori de câte ori avea musafiri, îi servea cu dulceață din cireșe amare și un pahar de apă rece alături. Era cel mai bun moment în care mă puteam bucura de un tratament așa plăcut, alături de bunica și invitații ei. Asta pentru că, în restul timpului, toate bunătățile erau încuiate în pivniță, unde nu aveam acces niciodată neînsoțită de către un adult. Este, cu siguranță, una dintre amintirile cel mai clar întipărite în minte, care are în centru bunătățile naturale pregătite cu multă migală și atenție de către bunica. Iată că, acum, pregătesc cu bucurie acest sortiment care mă poartă, de fiecare dată, într-o zi din copilăria mea, când bunica avea musafiri și când mă răsfățam cu această dulceață aromată și tare lipicioasă!


Știu că Fructos este o afacere socială care a prins contur după ce ai câștigat o finanțare în cadrul competiției Fabricat în Țara lui Andrei. Ce provocări ai întâmpinat în scrierea proiectului?
Din fericire, nu m-am lovit de vreo problemă notabilă la momentul scrierii proiectului, acest lucru datorându-se, în special, tuturor specialiștilor din cadrul competiției care ne-au ghidat și ajutat să înțelegem mai bine cum anume trebuie să arate un astfel de proiect, cât de cuprinzător trebuie să fie și, cel mai important, ce informații trebuie să se regăsescă în el.

Testez foarte multe rețete până reușesc să o găsesc pe cea potrivită


Dar în implementarea acestuia?
Aici m-ai prins! Dacă mai înainte îți spuneam că, în scrierea proiectului, nu am întâmpinat mari probleme, partea de implentare ne-a surprins cu câteva situații neprevăzute. Pornind de la indentificarea spațiului de producție, până la autorizarea ca unitate de producție și începerea efectivă a procesului de producție, a durat aproximativ un an de zile de la câștigarea competiției. Ne-am lovit de birocrație și am înțeles că aceste lucruri nu mai depind de noi, ci își urmează cursul firesc și este nevoie de foarte multă răbdare pentru ca la final rezultatul să fie cel dorit.


Care consideri că este ingredientul secret prin care proiectul tău a atras atenția?
Nu cred că a fost vorba despre un ingredient secret, ci mai degrabă despre un întreg cumul de factori. Lăsând la o parte scrierea proiectului, etapele eliminatorii prin care am trecut, impactul social care a fost unul dintre cele mai importante componente ale afacerii sociale, sunt convinsă că un alt aspect, de asemenea important, are legătură cu oamenii din spatele proiectului și cât de pregătiți sunt ei să ducă la îndeplinire tot ceea ce și-au propus și asumat în proiect. Mai ales că, așa cum îți spuneam mai înainte, la fața locului lucrurile stau diferit și, uneori, este nevoie chiar să renunți sau să regândești anumite aspecte din proiect pe care nu le-ai anticipat. Să scrii un proiect, din spatele calculatorului, este relativ simplu, însă, să ai toate abilitățile necesare pentru implementare, este cu adevărat important și asta cred că au cautat și specialiștii din Fabricat în Țara lui Andrei. A fost primordial să înțelegem că, odată cu câștigarea competiției și primirea grantului, statutul nostru se schimbă, iar responsabilitatea așternută pe umeri este enormă. Este un domeniu în care nu există loc de interpretări, este nevoie de transparență totală, atât în relația cu furnizorii, cât și cu toți colaboratorii, angajații și partenerii noștri.


Dacă tot vorbim despre secrete: care e ingredientul secret al unei dulceți de calitate?
Cu siguranță, și în privința dulcețurilor, gusturile s-au schimbat și consumatorii își doresc, astăzi, o dulceață preparată corect, fără prostii, care să conțină fructe proaspete, netratate chimic; să fie produsă în șarje mici, procesată pentru scurt timp și cu un adaos cât mai mic de zahăr. Toți cei care ne gustă produsele, la diverse evenimente cu degustare la care participăm, se bucură să interacționeze inițial cu aroma fructului din borcan și de-abia la final cu gustul dulce al zahărului. Ne mândrim că reușim să producem în totalitate manufacturier, în loturi și șarje foarte mici, astfel încât fructele să-și păstreze o parte din proprietăți, iar aroma dulceții să te poarte departe! Ca să-ți faci o idee, noi punem între 15 și 30% zahăr, în funcție de sortiment, asta pentru că ținem cont și de cât de dulce este fructul în mod natural. Desigur că, într-o dulceață fără greșeală, nu are ce căuta conservant sau colorant alimentar.


Am descoperit în borcanele Fructos niște combinații tare năzdrăvane: caramel sărat, grapefruit și vanilie, portocale și whisky, vișine și vin de Porto etc. Cine vine cu aceste idei dulci și cine învârte lingura?
Testez foarte multe rețete până reușesc să o găsesc pe cea potrivită. Sunt o mare fană a bucătăriilor de prin toată lumea. Ba mai mult, îmi organizez călătoriile în străinatate și în functie de gastronomia locală. Sunt o mare gurmandă, iubesc mâncarea bună, din ingrediente puține, și ador să decopăr gusturi noi. Am să-ți povestesc cum a apărut noul nostru sortiment, de-abia lansat, dulceața de zmeură cu prosecco. Eram în Londra, cu soțul meu, am intrat într-un pub să ne odihnim puțin picioarele și mi-a atras atenția un pahar aburind de pe masa unei domnișoare. Am întrebat ce produs este și l-am cerut negreșit. Era un cocktail tare delicios care printre altele conținea piure de zmeură și prosecco. Asta m-a inspirat sa creez dulceața de zmeură cu prosecco.

Cu siguranță, și în privința dulcețurilor, gusturile s-au schimbat și consumatorii își doresc, astăzi, o dulceață preparată corect, fără prostii, care să conțină fructe proaspete, netratate chimic.


Ce impact a avut Fructos asupra comunității rurale în care a prins rădăcini?
În doi ani de când atelierul Fructos este în comunitate, am reușit să ne înconjurăm de oameni muncitori, avem deja parteneriate cu câteva familii de la care achiziționăm fructele autohtone romanești și ne dorim ca, odată cu creșterea capacității de producție, să reușim să achiziționăm peste 70% din materia primă necesară de la noi din comunitate. Încă lucram la asta! Este adevarat și că am reușit să extindem cumva impactul social și mai departe de comunitatea noastră. Avem deja furnizori de fructe și din comunitătile vecine, pe o rază de peste 20 kilometri!


Prin ce se diferențiază Fructos de alți producători autohtoni?
Facem dulceață bună, bună, cu un twist, așa cum îmi place mie să-i spun. Ne diferențiem printr-o gamă variată de dulcețuri gourmet, o gamă pe care am conceput-o special, însă ceea ce ne-a făcut să creăm ceva nou este că, datorită acestei game, putem asigura joburi permanente, și nu doar sezoniere. Vă invit cu bucurie la târgurile la care participăm sa degustați produsele noastre și să ne spuneți voi dacă chiar ne deosebim față de alți producători de dulcețuri.

Mă încântă aroma fructelor atunci când desfac un borcan cu dulceață



Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă Fructos?
Îmi doresc enorm să creștem numărul magazinelor partenere și în restul țării. La momentul acesta, dulcețurile noastre se regăsesc în magazine specializate, de tip băcanie din București, dar ne-ar plăcea să ajungem pe mesele românilor din toată țara si să-i bucurăm cu dulcețurile noastre pe cât mai mulți dintre ei.


Ce satisfacții îți aduce dulceața?
Mă încântă aroma fructelor atunci când desfac un borcan cu dulceață. Mă bucur de ea, ca de oricare alt desert pe care îl mănânc cu drag și poftă. Uneori, mă surprind că deschid un caramel sărat doar cât să gust și realizez că am “tot gustat” până am terminat un borcan întreg. Ador dulceața, este parte a micului dejun încă de când eram copil și îmi pregătea mama ceai cald, alături de pâine prăjită și unt.

Ne mândrim că reușim să producem în totalitate manufacturier, în loturi și șarje foarte mici, astfel încât fructele să-și păstreze o parte din proprietăți.


Hai să lămurim o dilemă veche de când lumea: care este diferența dintre gem, dulceață și magiun?
Cu mare drag te ajut să înțelegi diferența dintre cele trei. Dulceața se procesează mai puțin, fructele ar trebui să rămână întregi și usor vizibile în borcan, siropul să fie translucid, iar fructele să-și păstreze o parte din proprietăți. Gemul se proceseaza ceva mai mult timp, are o consistență puțin mai vâscoasă, fructele sunt zdrobite, iar conținutul de zahăr ar trebui să fie mai mic decât cel de la dulceață. Magiunul este un amestec consistent din fructe, făra strop de zahăr adăugat, altfel nu s-ar mai numi magiun, se fierbe îndelung, la foc mic, până iese toată apa din fructe și rămânem cu o pastă tartinabilă densă. Dintre cele trei sortimente, magiunul are cel mai mare continut de fruct și cele mai puține calorii.


Și mai important de atât, cum facem diferența între o dulceață adevărată și una plină de chimicale?
Ne putem da seama ușor, doar citind eticheta cu atenție sporită. În lista de ingrediente, nu au ce căuta conservanții, coloranții sau potențiatorii de aromă. Primul ingredient ar trebui sa fie fructul din care este preparată dulceața în proporție de peste 60%, după care zahărul și, eventual, diverși aromatizanți, după caz. O dulceață de calitate nu are niciodată zahărul ca prim ingredient. De exemplu, la noi, dulceața de cireșe cu rom brun conține 113 grame fructe la 100 grame de produs finit, zahăr, suc proaspăt de lămâie și rom brun.


De ce avem nevoie de dulceață?
Dulceața este un aliment nelipsit din casele românilor. O consumăm dimineața, la micul dejun, pe o felie de pâine proaspătă și alături de un pahar cu lapte cald. O mai consumăm și în loc de desert, ori de câte ori simțim nevoia de ceva dulce. Iarna, când fructele proaspete sunt mai greu de găsit, ne putem bucura de aroma inconufundabilă a căpșunelor sau cireșelor cu ajutorul unui borcan de dulceață.


În ce combinații alimentare recomanzi să consumăm dulceața?
Depinde foarte mult de sortiment. De exemplu, dulceața de cireșe amare o consum alături de o budincă de orez cu lapte, pe când dulceața de ardei iuți o recomand alături de o porție zdravană de coaste de porc pregătite la cuptor sau ca topping în burgerul preferat. Dulceața de afine o prefer lângă un platou cu brânzeturi fine, pe când dulceața de vișine cu vin de Porto mi se pare că se potrivește cel mai bine turnată pe o porție de clătite aburinde.


Ce planuri dulci mai ai pentru Fructos?
Acum testez un nou produs pe care sper să-l scot în lume la începutul anului viitor. Este vorba despre o dulceață din ceapă roșie cu vin de Porto și oțet balsamic. Pentru mai multe informații și noutăți, vă invit pe pagina noastră de Facebook sau pe site-ul nostru, unde  vom anunța negreșit toate noutățile în timp real.


Unde găsim bunătățile Fructos?
Dulcețurile noastre se găsesc atât online, cât și offline. În online, vă invit pe site-ul nostru, iar offline, în magazine specializate de tip băcănie și, mai nou, în patru locații ale libăriilor Cărturești din București.


Ce i-ai spune unui om care consideră că nu-i place dulceața, însă nu a gustat niciodată din bunătățile Fructos?
Chiar nu cunosc pe nimeni căruia să nu-i placă o felie zdravănă de pâine proaspătă cu unt și dulceață, dar, desigur, gusturile se pot schimba. Cred că este important să fim deschiși la nou și să testăm cât mai multe produse, indiferent că este vorba de dulceață, ciocolată sau vreun fel inedit de mâncare. Îți spuneam adineaori că mergem la târguri și evenimente la care oferim degustarea produselor și este absolut minunat când oamenii care se opresc la stand, curioși să afle ce produse sunt, le degustă și sunt plăcut impresionați astfel încât atunci când pleacă, nu pleacă cu mâna goală, ci cu sacoșica plină de bunătăți. Nouă ne plac zâmbetele lor molipsitoare! Este o senzație inedită, o validare a faptului că ceea ce facem, facem bine și sunt recunoscătoare!

Sursă foto: Arhivă Fructos







13 răspunsuri la „A venit toamna, acoperă-mi papanașul cu ceva… FRUCTOS (interviu)”

    1. Și mie îmi place dulceața peste papanși sau în clătite, dar nu prea obișnuiesc să le amestec. Îmi place să trăiesc experiența acestui dulce fără să-l combin cu altceva.

  1. Imi place la nebunie dulceata de visine, dulce-acrisoara si cea de zmeura sau capsuni. Mama le face de minune si am un stoc intreg de la ea. Cea mai noua nebunie e de gutui. dar recunosc ca ma tenteaza combinatiile de la Fructos. Chiar suna wow! O dulceata de nuci verzi nu am mai gustat demult. Si era una dintre raritatile copilariei! Fain de tot interviul!

    1. Mulțumesc, Oana! Chiar sunt tentante bunătățile de la Fructos. Dacă siguranța lumii ar depinde de asta, crede-mă că nu aș ști să aleg care e sortimentul meu preferat.

  2. Super titlul 😍😅 cu siguranța mi-a adus aminte de papanași (desertul preferat).
    Numai bunatățuri in articolul asta al tău, după ce am citit, clar vreau papanași cu dulceața de la Fructos.
    Deși unele tipuri din aceste dulcețuri le aud pentru prima data, mai ales aia din ceapa😊

    1. Chiar îți doresc să mergi la un târg și să dai acolo peste standul Fructos. Vei avea ocazia să deguști din toate bunătățile. Cu siguranță o să-ți fie greu să alegi, dar nu vei merge acasă cu mâna goală!

  3. Ce poftă mi-ai făcut cu dulcețurile acestea! 🙂
    Nu le-am încercat pe acestea dar dacă sunt sănătoase și tu ne-i povestit lucrurile acestea despre ele, de ce nu?
    Le voi căuta neapărat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.