Weekend verde la Casa Universitarilor

Weekendul ăsta a fost despre mine. Da, știu că sună egoist, însă nu am avut încotro și a trebuit să-mi acord două zile verzi, în care să-mi încarc bateriile, să mă aprovizionez cu dichisuri și să-mi pun gândurile și viața în ordine.

Crede-mă, e mai mult decât sănătos să te gândești din când în când doar la tine, căci acest lucru va avea efect benefic asupra ta, în toate planurile vieții, implicit asupra oamenilor care te înconjoară. Știi cum stewardesele îți spun că, în caz de…Doamne ferește!, întâi îți pui masca de oxigen ție, apoi persoanei de lângă tine, chiar dacă acolo se află mama, copilul sau soțul? Ei bine, poate că e dură comparația, însă cam așa stau lucrurile, în general, în viață. Dacă vrem să avem grijă de ceilalți, trebuie să nu ne pierdem din vedere.

Îmi plac atât de mult carnețelele și caietețele colorate, încât am zis că e musai să văd cum stă treaba cu agendele, în special alea verzi. Lăsând gluma la o parte, mi-am propus să merg la evenimentul organizat de Agenda Bio pentru că, evident, mă interesează un stil de viață sănătos și pentru că îmi place să-mi cheltui banii într-un mod inteligent. Aveam nevoie de ceva pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și de ceva care să elimine stresul sau măcar să-l diminueze. Am descoperit mai mult decât atât.

Văzând că octombrie mi se arată cald, dulce și prietenos, a fost o plăcere să merg într-una dintre zonele mele preferate din București. Poate nu știai, dar orice drum spre Casa Universitarilor e o adevărată plăcere, căci aproape din orice sens ai veni, dai peste o pictură murală. Spre exemplu, pe strada General Eremia Griogorescu, poți vedea desenul artistului Pandele Radu, realizat cu ajutorul Sweet Damage Crew.

pictura murala strada eremia grigorescu
Sursă foto: arhiva personală

Pe strada Dionisie Lupu, la numărul 46, se înălța Casa Universitarilor. Era imposibil s-o ratez. Ce-i drept, pe poartă era un banner care indica evenimentul, însă nu la asta mă refer, ci la caracteristicile clădirii. Îmbrăcată într-un stil neogotic și cu parfumul secolului al XIX-lea, casa parcă încă mai păzea secretele lui Al. I. Cuza și pentru că nu voia să se supere nimeni, era pe cale să dezvăluie altele. În stânga aveam clădirea, care amintea de fițele de bun gust ale vremii, iar în dreapta, un părculeț în care alerga toamna.

De cum am intrat, am apreciat camerele înalte, spațioase și modul firesc în care acestea se completau una pe cealaltă. Alt lucru care mi-a plăcut a fost că, deși am mers în ambele zile la târg, nu au fost momente în care să mă simt sufocată de o mulțime flămândă. Vizitatorii au fost civilizați, exceptând-o pe cucoana care m-a lovit în repetate rânduri cu ghiozdanul și s-a uitat pătrat când am rugat-o să-l dea jos. Nici nu știu de ce mă mai plâng, căci oriunde mă duc, mereu apare câte o valiză care abia așteaptă să facem cunoștință.

Așa cum mă așteptam, a dominat prezența femeilor. Oare pentru că, în general, dumnealor au deciza de cumpărare a tuturor produselor care intră în casă? Au fost și câțiva bărbați, însă nu știu dacă au venit de bunăvoie sau fără promisiunea unor recompense. Pe de altă parte, din nu știu care motiv, femeile, în general, sunt mai atente la sănătate și obiceiuri de consum decât bărbații.

Am străbătut vreo cinci sau șase camere în care am descoperit 40 de standuri cu produse naturale, bio, vegane și vegetariene. Am apreciat faptul că au fost acoperite destul de multe domenii pe care le consider de interes: cosmetică, fashion, cărți, art & hobby, mâncare și accesorii. Am întâlnit branduri pe care le știam deja, spre exemplu Herbaris, de la care îmi plăcea foarte mult șamponul solid cu bere și ulei de ricin, pe care îl căutam de multă vreme și, din păcate, tot nu am reușit să-l găsesc. Am dat și peste noutăți. Poate că nu erau toate noi pe piață, însă erau noi pentru mine. Niște standuri mi-au atras atenția în mod special, motiv pentru care am făcut câteva achiziții:

CORINNE CHOCOLAT 
Am descoperit ciocolata neagră când aveam vreo 19 ani. Acel moment a fost ca o revelație și mi-am dat seama că, într-un fel sau altul, chiar și o singură tabletă, parcă mă ajută să mă conectez cu sinele. Mi se pare că e profundă, complexă, realistă și mereu altfel. Astfel, nu consider ciocolata neagră un desert sau un moft, ci un privilegiu și, în unele situații, o capodoperă.

corinne ciocolata
Sursă foto: AgendaBio.ro

La standul Corinne Chocolat am zăbovit un sfert de ceas. Am zărit fel de fel de minunății colorate și drăgălașe, prezentate cu răbdare de către niște oameni prietenoși care acordau atenție fiecărui client în parte. Cam ăsta e secretul. Fă-l pe client să se simtă special și o să i se rupă sufletul dacă pleacă fără să cumpere ceva.

Erau acolo bomboane cu ghimbir, lime, migdale, nucă pecan, physalis, dar și combinații desebite precum merișor și portocală, spirulina și mentă sau turmenic și grapefruit.

Corinne chocolat
Sursă foto: arhiva personală

Am degustat din tabletele cu lavandă și din cele cu chilli. Cu cele din urmă am avut pe loc o conexiune. Mi-am dat seama că nu e degustare, ci e o adevărată experiență, un fel de dans. Da, un dans, în care ciocolata neagră și uleiul esențial de chilli dansează împreună, după o coregrafie prestabilită. La un moment dat, însă, intervine o separare, un freestyle, în care fiecare vrea să iasă în evidență, apoi amândoi își dau seama că tot mai bine le e împreună. Astfel, papilele gustative sunt cel mai bun ring de dans pentru un haos plin de armonie.

Poate nu știai, însă ciocolata neagră e plină de controverse. Cică ar functiona, în funcție de necesitate, ca o terapie sau un afrodiziac și că ar exista o legătură între preferința pentru gustul ei amărui și personalitate. Spre exemplu, Dr. Sonja Koukle e de părere că persoanele care preferă ciocolata neagră sunt orientate spre viitor. Pe de altă parte, psihologul Christina Sagioglou și Tobias Greitemeyer de la Universitatea Innsbruck din Austria, au ajuns la concluzia că preferința pentru gustul amărui este asociată cu o personalitate machiavelică, sadică, narcisistă, ba chiar psihopată. Prin urmare, dacă ești într-un magazin și cineva își cumpără ciocolată neagră, pune mâna pe telefon și sună la poliție, să-l ducă la ospiciu pe nebun că nu ai de unde să știi de ce e în stare! În același timp, Matthew Pase de la Universitatea Tehnologică Swinburne din Australia, a ajuns la concluzia că ciocolata neagră îmbunătățește starea de spirit și îi ajută pe oameni să fie mai calmi și mai fericiți. Nu mai aduc în discuție beneficiile pentru sănătate, deoarece le știi deja. Concluzia? Când vine vorba de mâncare, nu ține cont de părerile psihologilor, ci de recomandările nutriționiștilor.

Acuarello – art by numbers
Matematica și arta au o legătură mai mare decât mă așteptam. Practic, cu o planșă de la Acuarello, oricine poate deveni artist, chiar dacă, în mod normal, nu e capabil să picteze o vază cu flori sau un soare. Toată șmecheria constă într-o pânză din bumbac, pe care e imprimat un desen împărțit pe zone numerotate. Fiecărui număr îi corespunde o culoare. După ce sunt umplute de culoare toate numerele, tabloul este gata!

Acuarello
Sursă foto: arhiva personală

Conceptul a apărut în urmă cu vreo 70 de ani, în Detroit, și a fost dezvoltat de către inginerul Max S. Klein și artistul Dan Robbins. Planșele reprezintă un cadou bun pentru adulți. Contribuie la relaxare și concentrare. Nimeni nu ar da de pământ o așa frumusețe în caz că ar depăși zonele delimitate. De asemenea, planșele sunt potrivite pentru copii. Nu doar că-i învețe să picteze, dar le asigură o frumoasă dezvoltare cognitivă.

Microgreens România
Poposirea la acest stand a însemnat o excursie în lumea microplanetelor. Domnul amabil și înalt, pe care am uitat să-l întreb cum îl cheamă, mi-a dat să gust din toate cruditățile pe care le avea pe masă: floarea soarelui, ridichie, fasole, busuioc verde, muștar verde, mazăre, măcriș, perilă, linte și alte minunății.

Potrivit unor studii americane, plantele aflate în acest stadiu al creșterii au de mai mulți nutrienți, vitamine și minerale decât plantele aflate la maturitate.

Am plecat acasă cu trei plăntuțe. Pe două dintre ele le-am câștigat la tombolă, pe cea de-a treia am cumpărat-o, căci nu mă puteam lipsi de niciuna.

microgreens
Sursă foto: AgendaBio.ro

Prima mea alegere au fost broccoli. Deja îmi imaginam cum îl voi pune în salata pe care o voi lua în ziua următoare la serviciu. Ah, cât de uimiți vor fi colegii când vor vedea atâta creativitate și sănătate într-o farfurie! Broccoli, după cum știe toată lumea, e bogat în vitamina C, Calciu, fibre și sulforafan. În caz că ai uitat, sulforafanul e un antioxidant puternic care diminuează stresul oxidativ și face pielea mai frumoasă.

A doua alegere a fost măcrișul. Pănă acum nu am mai încercat această plăntuță. Mi-a atras atenția, deoarece are un gust acrișor, chiar simpatic. Dacă ar fi om, probabil ar fi prietenul acela amuzant care reușete mereu să te binedispună. Măcrișul e bogat în vitaminele A și C și funcționează ca un antibiotic natural. Ce s-ar mai scălda într-un smoothie!

microgreens
Sursă foto: arhiva personală

A treia alegere a fost Nasturtium. Dragul de el, e plin de personalitate. L-am ales pentru că e aromat, picant și, bineînțeles, bogat în vitamina C. E perfect pentru acest sezon! Parcă îl văd tolănit pe niște bruschete!

Bio Aleea
Aici m-am oprit pentru a-i cumpăra mamei o cremă pentru mâini uscate. Domnul și doamna de la stand au fost foarte drăguți. Mi-au sugerat să testez produsele și mi le-au prezentat prin comparație. În cele din urmă, am ales o cremă pe bază de mango și unt de shea.

bioaleea
Sursă foto: arhiva personală

Deși initial a părut grasă, ulterior am văzut că se întinde repede și nu dă senzația de mâini soioase. Pe lângă asta, miroase foaaaaaarte bine! Îți vine s-o mănânci! Bine că nu e pentru mine, că aș fi tentată s-o degust. Mama a folosit-o deja și mi-a spus că îi place foarte mult, deoarece i-a făcut mâinile fine.

Flori de lavandă
Iubesc ursuleții. Iubesc și lavanda. Îți dai seama cât de fericită am fost să-i văd la un loc?

flori de lavanda
Sursă foto: AgendaBio.ro

La standul Flori de lavandă era multă…lavandă, meșteșugită în diferite produse: miere, săpunuri, uleiuri esențiale, săculeți, pernuțe, măști pentru somn, decorațiuni, seturi cadou și…ursuleți cu fundiță.

flori de lavanda
Sursă foto: arhiva personală

A trebuit să merg două zile la rând ca să-mi dau seama că un Martinel vrea să facă nani la mine acasă. Datorită faptului că e plin de lavandă, o să-mi prindă bine când voi mai avea insomnii. În plus, e tocmai bun de îmbrățișat în orice moment de agitație!

Biocat România
Cred că nu există român care să nu aibă în casă o cremă de cătină sau un ceai din acest ginseng mioritic. Dacă nu știai, cătina conține de zece ori mai multă vitamină C decât citricele, de două ori mai multă decât măceșele și e mai portocalie decât portocala. Mai conține vitaminele A, B, E, F, K și P, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, proteine, β-Caroten ( de aceea e portocalie) și mai conține niște chestii pe care nu mi le mai amintesc.

Te doare în gât? Ia niște cătină cu miere. Ești mahmur? Bea niște cătină! Te-ai ars când făceai cartofi prăjiți? Dă cu niște cremă de cătină! Ești la pământ cu sistemul imunitar? CĂTINĂĂĂĂĂĂ! Practic e o farmacie într-un boschet, pardon, voiam să scriu arbust, de 5 metri înălțime și da, știe tot alfabetul.

Biocat
Sursă foto: arhiva personală

La standul Biocat mi-am reamintit de beneficiile cătinei. Dacă în urmă cu o săptămână le-aș fi avut asta în vedere, poate că nu aș mai fi răcit. În orice caz, nu e totul pierdut. Cum am ajuns acasă, am băut un shot de suc de cătină. L-am sorbit simplu, fără miere, fără apă, deoarece sunt o rebelă care adoră gustul acru pronunțat!

Raw Gâteau
Sunt o fană a dulciurilor raw. Îmi plac pentru că sunt sănătoase și le pot mânca fără să mă simt vinovată.

rawgateau 3
Sursă foto: AgendaBio.ro

De asemenea, am observat că deglutiția lor funcționează ca o poveste. Ingredientele se întrepătrund și parcă poartă în ele un pic din dragostea celui sau a celei care le-a preparat.

rau gateau
Sursă foto: arhiva personală

Auzisem de Raw Gâteau, dar până să merg la Agenda Bio nu am avut ocazia să experimentez bunătățile de aici. Dacă tot am fost la târg duminică, ziua în care cumpăr prăjituri pentru acasă, mi-am zis să văd cum sunt și aceste produse.

Astfel, alegerile mele au fost legal bownie (am scris legal, nu te gândi la altceva) și Choco Nuts Fudge, un deliciu din curmale, nectar agave, nuci, caju, nuci româmești, cacao raw și unt de cacao.

Madame Delice
Prima și prima data am pus ochii pe dulceața de ardei iuți. Știam că se alătură frumos fripturii din farfurie, însă, cum eu nu mă dau în vânt după cărniță, Madam Delice mi-a spus că merge și cu tartine cu brânză. Gustul e intens, asemănător cu un mic conflict între dulce și iute din care câștigă detașat… papilele gustative!

madame delice
Sursă foto: AgendaBio.ro

La stand am mai văzut condimente obținute prin uscarea legumelor, minunății care pot fi folosite fie pentru sosuri, fie pentru fripturi și tocănițe, o alternativă sănătoasă la punguțele cu E-uri pe care unele gospodine încă le mai folosesc în bucătărie.

Pentru că detaliile contează, borcănelele au mici picturi realizate manual. Astfel, se obține un cadou unicat!

Eubio
Standul Eubio avea cosmetice bio pentru doamne, domnișoare și domni. Într-adevăr, nu toți bărbații folosesc ojă, creion pentru ochi, anticearcăn, fond de ten, ruj, blush, pensule sau loțiune micelară, însă noi, femeile, avem arsenalele noastre pe care le folosim pentru augmentarea frumuseții naturale. Acest lucru este, inevitabil, observat de către ei…

avril
Sursă foto: AgendaBio.ro

De aici mi-am luat un lac de unghii. Mi-au plăcut mult sticluța și pensula, făcute parcă pentru unghiuțele mele de fetiță de clasa a III-a. Interesante mi s-au părut caracteristicile sale: produs vegan cu 82% ingredientede origine naturală, protejează unghiile și previne îngălbenirea și ruperea lor. Nu conține toluen, formaldehidă, ftalați, xylene, parabeni, camfor sau colofoniu și nu a fost testat pe animale. Chiar că nu te murdărești pe mâini cu suferința animalelor!

Eubio- avril
Sursă foto: arhiva personală

Legume fericite
La standul Legume fericite, amplasat frumos în curte, era instalată o baladă a toamnei și a primăverii. Jucau hora principalele roade ale acestor două anotimpuri. L-am făcut și mai fericit pe spanacul doamnei zarzavagioaice și l-am poftit la mine acasă. Acolo i-am făcut cunoștință cu brânza și roșia. A fost o cină pur și simplu delicioasă! Foarte gustos spanacul, parcă era proaspăt cules din grădină. La fiecare îmbucătură simțeam cum sunt aprovizionată cu fier, magneziu și vitamine.

legume fericite
Sursă foto: AgendaBio.ro

Pe lângă târg, evenimentul a mai pus la dispoziția vizitatorilor ateliere creative pentru copii, tatuaje cu henna (nu știu de ce nu mi-am făcut unul), seminarii și conferințe. Mi-ar fi plăcut să particip la un seminar, însă nu m-am organizat cum trebuie și m-am mulțumit cu căscatul gurii în târg.

Lucrul cel mai important pe care l-am remarcat e că oamenii încep să fie din ce în ce mai conștienți de importanța unei alimentații sănătoase și a utilizării unor produse cosmetice care să nu dăuneze organismului sau mediului înconjurător. De asemenea, ei devin din ce în ce mai interesați de armonizarea trupului cu mintea și sufletul. Hai că nu suntem fără scăpare!

Da, costă destul de mult să duci un stil de viață sănătos, iar uneori poate fi chiar incomod să cauți cele mai bune produse, însă poți pune un preț pe sănătate?

 

Sursă imagine reprezentativă: AgendaBio.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD