Frumusețea vine din interior. Nu te grăbi să-ți dai ochii peste cap, căci n-am de gând să te sugrum cu un clișeu. Vreau doar să-ți reamintesc că, de fapt, tot ceea ce contează se află în interior, deoarece acesta este singurul loc din care se reflectă bucăți din noi însene. Mă refer la suflet și la lenjerie intimă. Nu te așteptai la combinația aceasta, nu-i așa? Lăsând ipocrizia la o parte, aspectele astea două au o mare influență asupra a ceea ce suntem și facem. De aici vin deciziile, energia, atitudinea și acțiunile noastre. Sufletul îl putem cerceta mult și bine, însă niciodată nu-i vom pricepe toate tainele și mereu ne vom afla într-o permanentă luptă cu el. Cu lenjeria intimă e mai simplu. Ne îmbrățișează corpul, ne ajută să ne acceptăm imperfecțiunile, ne generează încredere în sine și ne definește. Ea scoate la iveală laturile noastre cele mai ascunse, poate unele despre care nici nu știam că există: independență, inocență, mister, senzualitate. În plus, e un privilegiat cel care ajunge, într-un final, să descopere sufletul și lenjeria domnișoarei sau doamnei alături de care vrea să-și petreacă restul zilelor.
Andreea Preda, designer de lenjerie intimă, a acceptat să ne fie ghid într-o mică și fascinantă excursie în lumea dantelei și a dichisului D`Art. Pregătește-te să-ți reorganizezi budoarul, căci pâna la finalul acestui interviu ți se va schimba perspectiva asupra pieselor care îți acoperă trupul.
La prima vedere, Andreea Preda e un mix femeie – designer – antreprenoare. Ai putea să-mi spui, te rog, câteva cuvinte despre fiecare dintre aceste laturi, eventual și altele, care intră în alcătuirea ta?
Sunt o persoană introvertită, cu o bogată lume interioară, care iubește frumosul, în toate formele sale. Uneori rațională, de cele mai multe ori visătoare, m-am lăsat întotdeauna ghidată de instinct, am ascultat vocea interioară, astfel că restul a venit de la sine.
O să sune caraghios, dar chiar nu pot să formulez altfel întrebarea. Cum ai descoperit lenjeria intimă?
Interesantă întrebare, trebuie să recunosc…cred că în clasa a opta, odată cu achiziționarea primei piese de lenjerie intimă, destinată până atunci exclusiv ”femeilor”. Era un sutien Triumph din dantel ă albă.
Ce ți-a augmentat pasiunea în acest domeniu?
Pe lângă dragostea pentru design, aprecierea constantă venită din partea clientelor este un factor important care mă motivează să mă perfecționez, să-mi doresc să descopăr cât mai mult din această minunată lume a dantelelor.
Cum ai învățat să creezi bralette?\
Dacă în mod normal se pleacă de la ceva simplu pentru a se ajunge la ceva mai complex, în ceea ce mă privește lucrurile au stat exact invers. Primele piese realizate au fost câteva bustiere, articole care necesită o construcție mult mai riguroasă, tehnici de coasere multiple și o atenție sporită, așadar pot spune ca bralettele au venit de la sine, ca o completare la ceea ce lucrasem până atunci.
Ce alte piese de lenjerie mai intră în portofoliul tău?
Până acum am experimentat cu bustiere, care au fost și rămân preferatele mele, sutiene cu cupă întreagă, demicupă și stil balconette, personalizate in funcție de preferințele clientelor, cu diferite detalii elastice, cupe simple sau cu push-up, cu sau fără armătura, diferite modele de bikini iar anul trecut am avut inclusiv câteva modele de jartiere.
Ce materiale folosești și în funcție de ce criterii le alegi?
Materialul de bază care se regasește în aproape toate piesele pe care le realizez este dantela, apoi urmează broderiile, plasa, tulle-ul, numeroase elastice dedicate lenjeriei intime si neapărat furniturile și accesoriile metalice aurii. În ceea ce privește criteriile de selectare a acestora mă bazez întotdeauna pe calitate si aspect.
Toată lumea este curioasă cu privire la frumusețea și misterul care se ascund în budoar, însă totodată apar tabuuri și prejudecăți referitoare la ce poartă femeia pe sub haine. E nevoie de curaj pentru a pătrunde pe o astfel de piață, mai ales când există nenumărate opțiuni. Când și de ce ai decis să ia naștere D`Art?
Pot spune că la început a fost un pariu pus cu mine însămi. Fiind îndrăgostită de bustiere si negăsind un model care să mă mulțumească în totalitate și care să-mi vină ”ca turnat”, am căutat un tipar de baza, m-am înarmat cu multă rabdare, ambiție și perseverență iar după multe încercări și câteva săptămâni de lucru și studiu, mi-am realizat singură articolul așa cum mi-am dorit. Țin să precizez că la momentul inițial eu si cusutul nu aveam nimic in comun. Am pornit practic de la zero. Cu tutoriale si cărți despre utilizarea mașinii de cusut, a surfilatorului, diferite tehnici de coasere specifice lenjeriei și de realizare și gradare a tiparelor. La momentul respectiv nici prin gând nu mi-a trecut că după un an și jumătate aveam să comercializez produsele realizate de mine.
Spune-mi, te rog, cum arată drumul unui produs de la idee la destinatară?
Pentru mine, procesul de creație al unui nou model de lenjerie începe odată cu achiziționarea unui nou model de dantelă. În linii mari urmează alegerea tiparului potrivit, coaserea modelului sample pe măsurile mele, probarea produsului finit, mici îmbunătățiri aduse modelului atunci când consider că ar fi necesare și în ultimă instanță punerea noului model spre comandă.
Firește că trebuie să te întreb…ce prețuri au piesele tale?
O listă cu prețuri de referință găsiți aici: www.andreeapreda.webnode.ro
Prin ce crezi că se diferențiază D`Art de brandurile din domeniu?
Activând în domeniul lenjerie intime handmade, un domeniu de nișă, în care fiecare piesă este realizată special pentru o anumită clientă după multe ore de muncă, țin să cred că fac parte dintr-o comunitate de oameni care pun multă pasiune in ceea ce fac și care își lasă amprenta personală asupra fiecărei creații care le iese din mâini. O departajare pertinentă în acest caz este făcută, în opinia mea, de opțiunea clientelor care se identifică cu un anumit brand sau cu altul.
Ce mesaj vrei să transmiți prin piesele pe care le creezi?
Feminitate-Încredere-Rafinament
Te-ai întrebat vreodată cum influențează piesele tale viața posesoarelor?
Nu cred că le influențează atât de mult viața cât mai mult starea de moment. Atunci cand porți o piesă de lenjerie din dantelă cusută special pentru tine pe dimensiunile tale, care îți complimentează formele, te simți increzătoare, puternică, feminină și de ce nu senzuală.
Profesional vorbind, de unde ai plecat și unde ai ajuns?
Am urmat o facultate de design în Timișoara, în primul an având posibilitatea de a trece prin toate ramurile sale, și anume design de produs, grafic, de interior și design vestimentar. Am optat în cele din urmă pentru specializarea în design de interior. Ulterior am urmat o facultate de litere, specializarea limbi moderne aplicate și timp de doi ani am lucrat ca traducător. Pot spune că acea perioadă ternă în care am fost total ruptă de lumea culorilor, a materialelor, a texturilor, a formelor a fost un factor determinant pentru întoarcerea la prima mea dragoste, designul. Apoi a urmat D’Art.
Cum te-a schimbat acest business?
După un an și jumătate de când am pășit pe acest drum al designului de lenjerie intimă handmade nu simt nicio modificare semnificativă în ceea ce mă privește, sunt tot eu dar cu mai multă experiență și îndemânare.
Ce provocări ai întâmpinat pe drum?
Provocarile au făcut si fac in continuare parte din activitatea mea zilnică, însa de departe cea mai mare provocare rămâne paleta destul de restrânsă de furnizori de materii prime pentru lenjerie intimă dedicată creatorilor independenti.
Ce sfat i-ar da Andreea de acum, Andreei care abia începe să coasă prima piesă D` Art?
”Bucură-te de fiecare realizare!”
Chiar așa, cum ai ajuns la acest nume, D`Art?
Destul de simplu. Denumirea a rezultat prin alăturarea inițialei prescurtării prenumelui meu, Deea, și cuvântul artă în limba engleză.
Cum te promovezi?
În momentul de față prin tot ceea ce inseamnă instrumente de promovare în Social Media.
De unde te inspiri?
De pe Pinterest, reviste de modă, site-uri și branduri de lux de peste hotare, însă încerc de fiecare dată să creez modele personale, cu care să ma identific, care să poarte amprenta mea.
Ce designeri din domeniu admiri?
Un brand internațional pe care il urmaresc de ceva timp este La Perla, iar ca designer de lenjerie handmade îmi place foarte mult Elma Lingerie.
De ce e importantă lenjeria intimă?
Pe lângă simpla funcționalitate, lenjeria este și o modalitate de exprimare non-verbală: a unei stări de spirit, a unei emoții, a unei dorințe.
Care sunt piesele care nu ar trebui să-i lipsească unei femei?
Un set din dantelă neagră, care este în opinia mea un fel de „little black dress” al lenjerie intime.
Care sunt criteriile în funcție de care trebuie să ținem cont atunci când ne cumpărăm lenjerie intimă?
Piesele de lenjerie intimă trebuie să ne complimenteze trupul, să ne scoată în evidență atuurile, să ne confere încredere, de aceea este important în primul rând să alegem mărimea potrivită, materiale de calitate, plăcute la atingere, și să fim atente la detalii.
Până la urmă, bralettes, sutienele și alte piese de lenjerie intimă sunt pentru ea sau pentru el?
Deopotrivă pentru ea și pentru el.
Cum îți hrănești spiritul?
Cu o muzică bună, o plimbare în natură, de preferat la munte, și multă dantelă.
Unde te găsim?
Vă aștept cu drag pe pagina de facebook D’Art by Andreea Preda sau pe Instagram @andreea.preda