Doamna doctor Alina Vancea crede în prevenție și aspect natural. În activitatea sa plină de provocări, urmărește mai mult decât să-și mulțumească pacienții cu servicii de medicină estetică și dermatologie. Dumneaei se străduiește să ofere și tot suportul necesar pentru ca oricine îi calcă pragul să înțealeagă care sunt nevoile specifice ale pielii și modul în care acestea pot fi satisfăcute. De aceea, am rugat-o să pună alunițele sub lupă pentru noi și să ne dea câteva sfaturi referitoare la cum ne putem îmbunătăți relația cu pielea în timpul verii.
Eficiența SPF-ului din zilele noastre este pavată cu metodele de protecție solară primitive, nebunești, îndoielnice, surprinzătoare sau promițătoare ale strămoșilor noștri. De la vechii egipteni care foloseau tărâțe de ovăz, iasomie și lupin doar din rațiuni estetice pentru a-și menține idealul de piele deschisă la culoare până la chimistul munțoman Franz Greiter care după ce s-a ars pe muntele Piz Buin a inventat în 1946 prima cremă modernă de protecție solară și a dezvoltat în 1962 conceptul de SPF e o cale lungă de mii de ani. Apariția formulelor rezistente la apă în 1967 și nenumăratele studii efectuate până în prezent despre ingredientele sigure, respectiv toxice, pentru organism și despre legătura dintre bronz și melanom sunt rezultatul a secole de eritem soalar, suferințe, eforturi științifice și descoperiri revoluționare. Perioada în care trăim e în favoarea noastră și ne pune la dispoziție suficiente progrese dermato-cosmetice pentru a ne proteja sănătatea. O regulă atât de simplă ca aplicarea și reaplicarea unui produs cu SPF ne-ar putea scuti de multe probleme. Câte vreme ne aflăm sub soare, cu toții suntem supuși la aceleași riscuri.
De ce credeți că dermatologul este unul dintre cei mai nevizitați specialiști?
Mulți oameni subestimează problemele pielii sau le consideră pur estetice, nu de sănătate. În plus, există o lipsă de conștientizare a faptului că pielea reflectă adesea starea generală de sănătate și poate indica afecțiuni sistemice subiacente. De asemenea, accesul la dermatologi poate fi limitat în unele zone, iar mulți pacienți preferă să încerce tratamente fără prescripție medicală înainte de a vedea un specialist.
Care sunt cele mai frecvente îngrijorări ale pacienților care vin la cabinet?
Pacienții se prezintă adesea cu întrebări legate de apariția acneei și a petelor pigmentare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer de piele. De asemenea, ei sunt preocupați de efectele expunerii la soare și de prevenirea ridurilor și a liniilor fine. Multe persoane caută și soluții pentru probleme precum rozaceea, diferite tipuri de eczeme sau căderea părului. Este esențial să le oferim soluții personalizate și să oferim informații despre importanța îngrijirii adecvate a pielii și protecției solare.
PERIOADA IDEALĂ PENTRU SCREENINGUL ALUNIȚELOR
ESTE PRIMĂVARA SAU ÎNCEPUTUL VERII
Există o anumită perioadă a anului în care este indicat să facem screeningul dermatoscopic al alunițelor?
Este recomandat să facem screeningul alunițelor în mod regulat, dar perioada ideală este primăvara sau începutul verii. Astfel, putem identifica eventualele schimbări după expunerea la soare din timpul verii și astfel putem interveni la timp, în caz de necesitate.
Cum arată o aluniță “suspectă”?
O aluniță suspectă poate avea mai multe caracteristici ce trebuie observate cu atenție, mai ales în timpul sezonului cald, când pielea este expusă în mod constant la razele UV. Un ghid util pentru autoexaminare este ABCDE-ul alunițelor, care te ajută să evaluezi alunițele acasă. Iată criteriile principale pentru a identifica o aluniță suspectă:
- asimetrie (A): dacă o jumătate a aluniței nu se potrivește cu cealaltă jumătate în formă și dimensiune;
- margini neregulate (B – Borders): marginile aluniței sunt zimțate, neregulate sau neclare;
- culoare (C): o aluniță suspectă poate avea mai multe culori sau nuanțe, cum ar fi negru, roșu, alb, albastru sau o pigmentare neuniformă;
- diametru (D): alunițele care au un diametru mai mare de 6 mm;
- evoluție (E): alunițele care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea, încep să sângereze sau să provoace mâncărime.
Dacă observi oricare dintre aceste semne, este important să te adresezi urgent unui medic dermatolog pentru un consult!
ALEGEȚI UN PRODUS CU SPECTRU LARG
DE PROTECȚIE ȘI CU UN SPF DE CEL PUȚIN 30
În afară de alunițe, ce alte semne apărute pe piele ar trebui să grăbească vizita la dermatolog?
Leziunile care nu se vindecă, pete noi sau care se modifică rapid, prurit persistent, erupții inexplicabile și orice nodul sau umflătură care apare brusc trebuie să fie evaluate de un dermatolog. De asemenea, modificările texturii pielii, cum ar fi întărirea sau îngroșarea și schimbările de culoare pot fi indicii ale unor alte afecțiuni subiacente.
Ce ar trebui să alegem din mulțimea de produse pentru protecție solară?
Alegeți un produs cu spectru larg de protecție (UVA + UVB), cu un SPF de cel puțin 30. Pentru pielea sensibilă sau reactivă, sunt recomandate formulele minerale, cum ar fi cele cu oxid de zinc sau dioxid de titan. Textura produsului depinde de preferințele personale: sprayurile sunt mai ușor de aplicat, fiind extrem de utile cand avem nevoie să reaplicăm protecția solară pe timpul zilei, însă cremele oferă adesea o protecție mai consistentă.
În plus, asigurați-vă că produsul este rezistent la apă și potrivit pentru tipul dvs. de piele, fie că vorbim de ten gras, uscat sau mixt!
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem când vine vorba despre aplicarea unui produs de protecție solară?
Cele mai comune greșeli includ aplicarea unei cantități insuficiente, neaplicarea pe toate zonele expuse (cum ar fi urechile sau gâtul) și neaplicarea repetată la fiecare două ore sau după înot sau atunci când transpirăm abundent.
De asemenea, este omisă frecvent aplicarea protecției solare pe vreme înnorată. O altă greșeală frecventă este folosirea produselor expirate/care au fost deschise în sezonul anterior spre exemplu, care pot să nu ofere protecția adecvată.
UN MIT DES ÎNTÂLNIT ESTE CĂ UTILIZAREA
PROTECȚIEI SOLARE BLOCHEAZĂ SINTEZA
VITAMINEI D ÎN PIELE
În regulă, aplicăm SPF pe piele. Ce facem, însă, cu buzele și părul?
Pentru buze, folosiți un balsam de buze cu SPF 30 sau mai mare. Buzele sunt foarte sensibile la radiațiile UV și se pot arde ușor, ceea ce poate duce la crăpături dureroase și chiar la riscul de cancer de piele. Părul poate fi protejat cu pălării sau produse speciale cu protecție UV pentru păr, care previn deteriorarea și decolorarea cauzate de soare. De asemenea, scalpul, în special la persoanele cu păr rar sau alopecie, trebuie protejat cu sprayuri cu SPF.
Cum rămâne cu sinteza în piele a vitaminei D dacă trebuie să folosim un produs cu SPF de fiecare dată când plecăm de acasă?
Un mit des întâlnit este că utilizarea protecției solare blochează sinteza vitaminei D în piele, însă studiile au arătat că acest lucru nu este adevărat. Deși produsele cu SPF reduc absorbția razelor UV, acestea nu elimină complet expunerea la soare. Practic, chiar și cu protecție solară aplicată, pielea continuă să producă vitamina D, doar că într-un ritm mai lent.
Mai mult, riscurile asociate cu omiterea protecției solare sunt semnificativ mai mari decât orice potențiale beneficii legate de expunerea necontrolată la soare. Expunerea excesivă la razele UV poate cauza arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și crește riscul de cancer de piele.
UTILIZAREA ZILNICĂ A PROTECȚIEI SOLARE
RĂMÂNE ESENȚIALĂ PENTRU A PROTEJA PIELEA
DE EFECTELE NOCIVE ALE RAZELOR UV
Pentru a menține un nivel adecvat de vitamina D fără a compromite sănătatea pielii, este recomandat să vă expuneți la soare doar pentru perioade scurte, de câteva minute, pe suprafețe mici de piele, cum ar fi fața și mâinile, de câteva ori pe săptămână. În plus, puteți suplimenta aportul de vitamina D prin alimente bogate în această vitamină, cum ar fi somonul, macroul, tonul sau prin suplimente alimentare de vitamina D.
Astfel, utilizarea zilnică a protecției solare rămâne esențială pentru a proteja pielea de efectele nocive ale razelor UV, iar menținerea unui nivel sănătos de vitamina D poate fi realizată printr-o combinație de expunere controlată la soare și surse alimentare adecvate.
Leacurile băbești recomandate în caz de arsuri solare arată precum o listă de cumpărături: iaurt, varză, castraveți, miere, ulei de cocos etc. Ce putem pune într-adevăr pe o astfel de leziune?
Odată ce ai suferit o arsură solară, este important să știi că, deși nu există un remediu rapid pentru vindecare, există metode eficiente pentru a ameliora simptomele și a sprijini procesul de recuperare. Iată câteva recomandări utile pe care le putem folosi în aceste situații:
- medicamente antiinflamatorii: aspirina sau ibuprofenul reduc durerea și inflamația;
- hidratare: consumă multă apă pentru a preveni deshidratarea și a susține vindecarea;
- comprese reci și băi răcoroase: Aplică comprese reci sau fă băi răcoroase pentru a calma pielea iritată;
- evitarea expunerii la soare: stai la umbră și poartă haine largi până când arsurile se vindecă;
- preparate topice: Ppoți folosi creme hidrocortizon (0.5-1%) pentru a reduce roșeața și disconfortul.
Există alimente al căror consum într-adevăr pigmentează pielea?
Consumul de alimente bogate în carotenoizi, cum ar fi morcovii, dovleacul și cartofii dulci, poate conferi pielii o nuanță ușor gălbuie, dar aceasta este temporară și nu oferă protecție solară. Aceste alimente sunt bogate în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile UV, dar nu înlocuiesc protecția solară externă. Consumul regulat poate contribui la un ten sănătos și strălucitor.
De câte ori ar trebui să ne spălăm pielea și părul în zilele de vară?
Spălați pielea zilnic, pentru a îndepărta transpirația și impuritățile, menținând astfel porii curați și prevenind erupțiile cutanate. Părul poate fi spălat la două-trei zile, în funcție de tipul de păr și de activitățile desfășurate, ținând cont de nevoile individuale ale fiecăuia din noi. După înot, este recomandat să spălați părul pentru a îndepărta clorul sau sarea, care pot deteriora și usca părul.
ÎN SEZONUL CALD, ESTE INDICAT SĂ EVITĂM
PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE CARE CONȚIN
INGREDIENTE GRELE SAU OCLUZIVE
Care sunt produsele obligatorii pe care ar trebui să le conțină rutina de îngrijire a tenului în această perioadă?
În sezonul cald, rutina de îngrijire a tenului ar trebui să includă un gel de curățare blând, utilizat dimineața și seara, pentru a îndepărta sebumul și impuritățile. Dimineața, aplică un serum cu vitamina C pentru protecție antioxidantă și reducerea petelor pigmentare. O cremă cu SPF 30 sau mai mare este esențială pentru a proteja pielea de radiațiile UV și a preveni îmbătrânirea prematură. Hidratarea este la fel de importantă, astfel că o cremă hidratantă cu textură ușoară, aplicată seara și/sau dimineața, în funcție de necesitate, va menține pielea supla și hidratată fără a o încărca.
Această combinație de produse te va ajuta să-ți protejezi și îngrijești eficient tenul în timpul verii.
La ce produse de îngrijire ar trebui să renunțăm în sezonul cald?
În sezonul cald, este indicat să evităm produsele de îngrijire care conțin ingrediente grele sau ocluzive, precum cremele grase, deoarece pot favoriza apariția acneei. De asemenea, este bine să reducem utilizarea exfolianților chimici puternici, cum ar fi acizii alfa-hidroxi (AHA) și beta-hidroxi (BHA), care pot sensibiliza pielea și o pot face mai susceptibilă la radiațiile solare. În schimb, optați pentru produse mai ușoare, non-comedogenice și care oferă protecție solară.
RECOMAND CONSULTURI DERMATOLOGICE
PERIODICE PENTRU DEPISTAREA
TIMPURIE A LEZIUNILOR PRECANCEROASE
ȘI A CANCERULUI DE PIELE
Cum abordăm daunele cauzate de radiațiile UV?
În calitate de medic dermatolog, consider că abordarea daunelor cauzate de radiațiile UV se axează în primul rând pe prevenție și abia apoi pe tratament. Primul pas este educarea pacienților despre importanța utilizării zilnice și a reaplicării pe timpul zilei, a protecției solare cu un SPF de minimum 30, chiar și în zilele înnorate și evitarea expunerii directe la soare în intervalele de maximă intensitate. Recomand consulturi dermatologice periodice pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și a cancerului de piele. În cazul arsurilor solare, tratamentele includ hidratarea intensă și utilizarea cremelor calmante. Iar pentru îmbunătățirea aspectului pielii afectate de soare, sunt eficiente procedurile dermatologice efectuate in clinică, sub atenta supraveghere a medicului, conform unui plan de tratament.
Din ce materiale și ce particularități ar trebui să aibă hainele pe care le purtăm în această vară?
Recomand haine din materiale naturale, cum ar fi bumbacul și inul, deoarece permit pielii să respire și absorb transpirația. Este ideal să optăm pentru îmbrăcăminte lejeră, în culori deschise, care reflectă lumina soarelui și reduc riscul de supraîncălzire. Hainele cu protecție UV sunt esențiale pentru a proteja pielea de efectele dăunătoare ale soarelui. De asemenea, croielile largi și pălăriile de soare cu boruri largi pot ajuta la menținerea unei temperaturi corporale confortabile și la protejarea pielii de radiațiile UV.
foto reprezentativă: arhivă personală
foto: cottonbro studio via pexels.com (1), Nuria Navarro via pexels.com (2), canva.com (3, 4)
Resurse:
Drissi, M., Carr, E., & Housewright, C. (2021). Sunscreen: a brief walk through history. Baylor University Medical Center Proceedings, 35(1), 121–123. https://doi.org/10.1080/08998280.2021.1966602