Făt-Frumos nu e un tip mișto

Basmele cu Făt-Frumos sunt primele telenovele cu care intrăm în contact. Astfel, încă din fragedă pruncie, apar și primele materiale de propagandă care alterează percepția despre bărbați și dragoste. Mai târziu, la școală, doamna profesoară continuă glorificarea acestui erou arhetipal care posedă, din întâmplare, toate calitățile minunate din lume. Nu contează dacă e țăran sau băiat de bani gata, în orice ipostază și sub orice nume de cod, tipul ăsta e curajos, atrăgător, deștept, talentat și îl are pe vino-ncoa’.

Carl Gustav Jung, tăticul arhetipurilor, mi-a atras atenția, în studenție, printr-o frază: Arhetipurile creează mituri, religii, idei filosofice care influenţează şi îşi pun amprenta pe întregi naţiuni şi epoci. Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost impactul pe care l-a avut (și încă îl are) Făt-Frumos asupra tinerelor fete. Cică el ar fi bărbatul perfect. E bine să ai pretenții, să faci o selecție, dar la un moment dat trebuie să ai încredere în potențialul unui om. Știu, e cam greu, în contextul în care Făt-Frumos strică piața cu profilul care i-a fost construit. Probabil din cauza acestui individ a apărut zicala Alegi, alegi, până culegi…sau până te apuci să colecționezi pisici, aș adăuga eu.

Mai mult decât rolurile de gen, care sufocă literatura pentru copii, mă deranjează impresia deosebită pe care a făcut-o Făt-Frumos. De ce e admirat? Chiar nu-și dă nimeni seama că e un tip superficial și arivist? El pornește în cautarea fetei de împărat pentru că aude că tipa e piesă și că va primi o cotă parte din împărăție dacă o aduce înapoi. Deci, pentru dezirabilul Făt-Frumos, primează aspectul fizic și potența financiară a viitorului socru. Poate fata aia nici n-o să-l placă pe așa-zisul erou. Poate îl vrea pe Zmeu. Poate nici pe Zmeu nu-l vrea și trece dintr-un abuz în altul. Să nu mai vorbesc despre faptul că Făt-Frumos se folosește de grațiile sale masculine pentru a-i determina pe adjuvanți să-i facă treaba. Nu contează că sunt femei bătrâne, bărbați sau animale, el se folosește de oricine îi pica în cale pentru a-și îndeplini obiectivul. Făt-Frumos duce pe toată lumea cu vorba, asemenea unui politician, deoarece știe că pentru a ajunge la putere are nevoie de cetățeni.

960

Pe lângă asta, omul nu luptă împotriva patriarhatului și a sexismului. Dacă ți-ar fi ibovnic, ar trebui să stai toată ziua la cratiță. Ai mirosi a mâncare chiar și după ce i-ai spăla toți ciorapii îmbâcsiți. Ah, și vezi că i-ai spăla de mână, într-o manieră romantică, la lumina lumânării, pentru că a risipit banii și n-ați mai avut cu ce să plătiți factura la electricitate. Și dacă ai sta prea mult la coadă, la supermarket, ar face o criză de nervi, închipuindu-și că te-ai întâlnit cu Zmeul. Tu ai crede că bărbatul tău e gelos și te iubește, dar el ar face scandal de teamă să nu bagi divorț și avocații lui taică-tu să-l lase în fundul gol. Ar fi cam incomodant să-și călărească mârțoaga în fundul gol.

Făt-Frumos nu e amuzant, nu participă la proteste, nu citește cărți sau presă, nu merge la concerte sau teatru și nu face voluntariat. Nici nu are un loc de muncă stabil. Parcă zdrăngănea într-un timp la flaut și a avut câteva joburi sezoniere. Nu prea ați avea subiecte de conversație. De fapt, e un tip destul de gol. Mai are ceva în afară de fățuca aia efeminată?

Sursă foto: unsplash.comavclub.com

2 răspunsuri la “Făt-Frumos nu e un tip mișto”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD