Vine 14. Și?

Ziua de 14 februarie se apropie cu pași repezi. Știi ce înseamnă asta.

Trebuie să pui mâna pe telefon și să-i suni pe toți cei care poartă numele de Auxențiu, Maron,  Avraam și Filimon din lista de contacte și să-i întrebi când fac cinste. Numele lor sunt trecute în calendarul creștin ortodox, deci asta ar trebui să însemne ceva pentru tine și pentru cunoscuții tăi. De asemenea, ai putea să-i dai un telefon și Alteței sale Serenisime, Johannes Adam Pius Ferdinand Alois Josef Maria Marko d’Aviano von und zu Liechtenstein, Principele Suveran de Liechtenstein, și să-i faci urări de sănătate, deoarece împlinește 71 de ani.

Se mai întâmplă ceva important în ziua asta. Se împlinesc 11 ani de când a fost lansată platforma YouTube. Ai nevoie de YouTube pentru vlogurile alea mediocre, clipurile amuzante cu oameni cărora li se întâmplă nenorociri, tutorialele despre orice și defăimări ale fostelor iubiri. A, da… și  pentru muzică. Să nu uiți de IBM. Împlinește 92 de ani. Un alt lucru important pe care ai putea să-l serbezi astăzi este prima sintetizare a elementului chimic lawrencium (Lr), făcută în 1961, la Universitatea California.

Și mai e ceva. Ceva mai aproape de inima ta. E Ziua Națională a Prevenției Cardiovasculare. Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie celebrează această zi pentru a încuraja un stil de viață sănătos, dar și pentru a informa oamenii despre factorii de risc care pot declanșa bolile cardiovasculare și despre cum pot fi aceștia controlați.

cons

Credeai că am uitat? E și ziua siropului, adică Valentine`s Day, adică un Halloween mai horror, cu inimioare, bombonele, dantele și trandafiri, adică o altă celebrare a consumismului.

Prima și singura dată când am sărbătorit Valentine`s Day a fost când aveam vreo 14-15 ani, iar eu și Gabi, cel mai bun prieten, ne-am cumpărat singuri cadouri, apoi ne-am pus mamele să ne scrie mesaje de dragoste pe felicitări, pentru a pretinde în cercul de prieteni că suntem prinși în câte o relație. Lui Gabi i-a scris mă-sa ceva de genul: Te iubesc de nu mai pot să respir. Proastă inspirație, căci Găbiță nu mirosea tocmai a primăvară.

Ulterior mi-am dat seama că Valentine`s Day îmi crește glicemia și îmi taie pofta de prăjituri. Ba mai mult, când eu și prietenele mele singure ieșeam în oraș, nu aveam loc nicăieri din cauza indivizilor care își celebrau iubirea. Poate anul ăsta avem noroc și putem ieși pe undeva, căci, din păcate, din câte am văzut, oamenii petrec foarte mult timp cu ochii în telefoane, atât de mult timp încât nu mai au contact vizual cu nimeni (exceptând canale, stâlpi și parbrize). Neavând contact vizual, nu te poți îndrăgosti. Salivarea pe pozele de pe Tinder nu se pune.

Valentine`s Day e o altă zi inventată pentru ca oamenii să vândă chestii de care nu ai nevoie. Pe bune, chiar crezi că iubi are nevoie de un buchet imens de trandafiri? Crezi că o să stea, zilnic, să-i schimbe apa? Mai bine i-ai lua o carte sau ai invita-o la teatru. Sau ai dona banii unui ONG. Sunt copii care mor de foame, sunt focare de infecții în spitale și tu îi duci un braț de flori? Crezi că e vacă? Crezi că ursulețul tău chiar are nevoie de chiloțeii ăia pe care i-ai comandat de pe internet? Dacă vă despărțiți o să-i admire alta. Nu mai bine faceți chetă și plecați într-o excursie? Sau de banii ăia plantați niște pomi? De ce ai tu nevoie cu adevărat există deja, dacă te afli într-o uniune consensuală bazată pe egalitate, afecțiune, admirație și respect. Nu-ți trebuie chestii comandate de pe internet sau lucruri obținute în urma unei cafteli la raionul de promoții dintr-un hipermarket. Nici jumătății tale nu-i trebuie.

Dacă tot vrei să vadă prietenii de pe Facebook că are cine să te îmbrățișeze înainte de culcare și, din întâmplare, nu-ți este rudă, fii țăran român, legat de glie, și sărbătorește Dragobetele. Nu mai consuma produse din import. Poate că arată mai bine, dar nu sunt neapărat mai bune. Sau, și mai bine, rupe câte puțin, în fiecare zi, din timpul pentru scroll și spune-i cuiva că simți o fericire imensă pentru că există în viața ta. Poți folosi și cuvintele alea două, însă numai dacă le simți și înțelegi cu adevărat.

Sursă foto:  ourbreathingplanet.com & radwanchowdhury.info

8 răspunsuri la “Vine 14. Și?”

    • Cred că e destul de complicat. Numele ăsta presupune o viață fără suveniruri kitchoase de la munte sau mare. Absolut toate ar trebui făcute pe comandă. Bine ai venit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD