Dulce, suflet, culoare, lână, melană, amintire și detaliu. Aceasta este formula prin care au apărut Păpușile Norei, păpuși care parcă invită la joacă dragălășenia de copil din tine.
Zilele trecute am simțit, pentru prima dată, o dragoste la prima vizualizare de profil. M-am îndrăgostit de cum am văzut fotografiile de pe pagina de Facebook a păpușilor Norei. Mi-am amintit de câteva episoade din copilărie, când eram doar eu cu păpușile mele, deoarece mami și tati erau la serviciu. Conversam cu ele, le măritam, le școleam, le îmbrățișam, le citeam și le serveam mâncare imaginară. Oriunde vezi o păpușă, clar există și o poveste frumoasă. Drept urmare, am contactat-o pe Nora și am rugat-o să-mi spună povestea păpușilor ei.
Cine este Nora?
Nora lucrează în resurse umane și este absolventă de Sociologie. Dintotdeauna i-au plăcut lucrurile frumoase, colorate și delicate. De la haine și jucărioare la accesorii de toate felurile, dar cel mai mult i-au plăcut păpușile. Păpușile de cârpă despre care îi povestea bunica ei, când era mică.
Cum te-ar descrie păpușile tale?
Nu știu. Poate ca pe o prietenă de-ale lor. 🙂
Chiar așa, de ce te joci cu păpușile?
Sunt înconjurată de ele și îmi place să le atribui personalități. Printre ele sunt tipologii diverse. Prințese, ștrengărițe, copilițe timide, îndrăgostite. Îmi place să le am în jurul meu și, de cele mai multe ori, îmi este foarte greu să mă despart de ele. 🙂
Ce este sau, mai degrabă, cine este o păpușă?
O păpușă este un personaj care aduce aminte de copilărie sau, mai bine spus, un personaj care vorbește copilului din fiecare dintre noi. Păpușile mele sunt reprezentări ale amintirilor mele despre copilarie, inspirate desigur și din experiențele mai recente.
Ce poți face cu o păpușă?
Poate fi un mod de a-ți însufleți și colora căminul sau poate o prietenă de joacă de-ale copiilor tăi…
Cum a început povestea păpușilor tale?
Povestea a început în urmă cu aproape un an, când era ziua mea şi am primit în dar o păpuşă Tilda. Mi-a plăcut foarte mult şi zile în şir am tot încercat să îmi dau seama cum a fost făcută. Aşa am ajuns să caut tutoriale pe internet despre cum se fac păpuşile, materiale, tipare; într-o zi, am decis să încerc şi eu. Aşa s-a născut prima mea păpuşă.
Unde este astăzi prima păpușă?
Este la mine, desigur. 🙂 Și așa va rămâne. Întâlnirea cu prima mea păpușă a fost momentul revelației. Momentul în care mi-am spus că trebuie să mai incerc…
Ea a fost făcută relativ simplu, cu ce aveam prin casă. Rochița, de exemplu, i-am făcut-o dintr-o pălărioară mai veche. 🙂
Primești indicații de la clienți sau ai mână liberă în crearea păpușilor?
În cele mai multe cazuri, am mână liberă… asta îmi place și mă încurjează să mă străduiesc mai tare, să nu-i dezamăgesc.
Ce materialele folosești în creațiile tale?
Toate păpuşile sunt făcute din material textil, sunt umplute cu lână sau melană, iar accesoriile sunt tot din materiale textile și năsturaşii din lemn. Ma străduiesc pe cât posibil să folosesc materiale naturale.
Care este procedeul de lucru?
În primul rând, mi-am creat un tipar pentru corp. A fost foarte greu, am urmărit zeci de tutoriale, însă niciunul nu îmi placea suficient de tare. Așa că, am desent unul pe gustul meu. Umplu corpurile cu lână sau melană, iar ultima etapă presupune confecțioarea hainuțelor și accesoriilor.
Cât timp investești în realizarea unei păpuși?
La o păpuşă pot lucra şi o săptămână, depinde mult de accesorii şi detalii, dar în medie lucrez cam două-trei zile.
Câte păpuși ai realizat până în prezent?
Aproximativ 30. :)Sunt încă la început.
Ai vreo preferată?
Toate îmi plac la fel de mult, însă prima păpușă are un statut special.
De unde te inspiri?
Din amintirile jucariilor pe care le-am avut in copilărie, personajele și obiectele dragălașe din jur.
Cum reușești să te desparți de ele?
Cu greu, dar știu că ajung la persoane care le aprecieaza așa cum merită, motiv pentru care le dăruiesc cu mare drag.
Ce vârste au cei la care ajung păpușile?
Până acum… între 5 și 45 de ani. 🙂
Cum se integrează păpușile în noile locuințe?
Îmi place să cer păreri cumpăratorilor și da, pana acum feedback-ul a fost bun. Bănuiesc că au fost cuminți… 🙂
Prin ce se deosebesc păpușile tale de restul?
În primul rând, fiecare papușă este unică și făcută cu suflet. Am dedicat o mare parte din timpul meu liber pentru fiecare detaliu.
Ce planuri de viitor ai pentru păpușile tale?
Mi-aș dori să am mai mai mult timp pentru asta și, eventual, un atelier unde să pot organiza diverse activități cu copiii… Dar planuri sunt multe, o să le iau pe rând. 🙂
Unde îți găsim păpușile?
Deocamdată doar pe pagina de Facebook. Urmează un site cât de curând.
De ce lumea ar trebui să cumpere păpuși handmade?
Nu știu dacă e musai să fie handmade. Mai degrabă să nu cumpere păpușile fotomodel, machiate și coafate, care nu au nicio legatură cu inocența și delicatețea copilăriei. Dar asta este părerea mea :).
Unde se duc păpușile când copiii se fac mari?
Ele rămân acolo mereu.
Ce faci când nu meșterești păpuși?
În puținul timp care îmi mai rămâne încerc să citesc și să cunosc lucruri, ipostaze și sentimente noi. Experiențele noi sunt un combustibil foarte eficient pentru creativitate.
Dacă ar putea vorbi, ce sfat ar da păpușile tale unui copil?
Să le trateze cu aceeași delicatete cu care va trebui să trateze mai apoi persoanele dragi din jurul lor.
Dar unui adult?
Că…nu este niciodată prea târziu pentru a avea o copilarie fericită! 🙂
Sursă foto: arhiva Norei & Facebook