Telefonul fără fir, varianta nordic noir

După ce a făcut turul celor mai îndrăgite festivaluri de film și a strâns în palmares nu mai puțin de șase premii și patru nominalizări, Vinovatul e pe cale să primească cea mai înaltă distincție pe care un cinefil o poate acorda unei producții low budget. De la caz la caz, poate fi vorba despre À bout de soufflé sau Oala care dă în clocot și devastează bucătăria. Pentru orice eventualitate, înainte de a urmări The Guilty, ai grijă ca aragazul să fie în repaus, deoarece timp de 85 de minute nu vei mai putea renunța la apelurile de urgență nici măcar pentru a bea o gură de apă!

Asger Holm, interpretat de către Jakob Cedergren, este un polițist copleșit de viață, retrogradat pentru că a făcut exces de zel în timpul unei misiuni de patrulare. Până la rezolvarea acestei situații, este transferat la dispeceratul de urgențe (serviciul 112) din Copenhaga, unde, la prima vedere, lucrurile nu sunt la fel de palpitante ca pe stradă. Drept urmare, tratează cu superficialitate, ba chiar cu dispreț, solicitările mai mult sau mai puțin întemeiate ale unor oameni la fel de copleșiți de viață ca el.

Situația se schimbă atunci când Asger preia apelul unei femei care dă de înțeles că a fost răpită. Brusc, acesta își asumă rezolvarea unui puzzle pentru care nu doar că renunță la codul de etică și conduită profesională, dar îi forțează și pe unii dintre colegii săi să facă același lucru. Cu toate acestea, Asger este convins că scopul scuză mijloacele. Mânat mai degrabă de o motivație personală decât de spiritul justițiar, acesta reușește să descâlcească povestea până nu e prea târziu și, totodată, să-și rezolve conflictele cu propria persoană.

În ciuda faptului că toată acțiunea se desfășoară într-un birou, efectele speciale își fac simțită prezența prin intermediul celui mai avansat software: imaginația. Deși ești conștient de faptul că Asger este în prim-plan tot timpul, iar intervenția fizică a altor personaje este rară și de scurtă durată, simți cum vocile și sunetele de la celălalt capăt al firului te poartă prin oraș, în căutarea adevărului. Respiri, transpiri și îți crește pulsul odată cu cel al protagonistului, în asta constă farmecul filmului.

Poate că motivul apelului telefonic este recurent în lumea filmelor, însă, de această dată, reprezentarea minimalistă, presărată cu elemente nordic noir, plasează The Guilty cu mult deasupra unei producții ca The Call. În cazul de față, ni se oferă ocazia să facem parte din acțiune și chiar să ne punem mintea la contribuție pentru a rezolva cazul femeii răpite.

Filmul e atât de bun încât le-a atras atenția nu doar europenilor, ci și americanilor. Bold Films și Nine Stories vor face un remake, unde Jake Gyllenhaal va fi operatorul care va gestiona situația de criză. Mă bazez pe Jake că acestă producție nu se va transforma într-un film comercial, plin de elemente superfluu, ci va atrage atenția asupra potențialului pe care îl au proiectele nordice.

Dacă vrei să vezi un film bun, însă te-ai săturat de Netflix și HBO, îți recomand să arunci o privire pe Vimeo. Pe canalul Bad Unicorn, vei descoperi filme de autor precum: The Guilty (Vinovatul), System Crasher (Copilul problemă), Pororoca, Amanda, Utøya etc. Vizionare plăcută!

Sursă foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

*

SUNT DE ACORD